hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Milliárdos Covid-franchise: szaporodó botrányok a Pfizer körül
Egyre nagyobb a bizalmatlanság
Milliárdos Covid-franchise: szaporodó botrányok a Pfizer körül

Gyalogosok a Pfizer New York-i székhelyénél. „A tudomány győzni fog”, hirdeti az óriásplakát.(Fotó: AP / Mark Lennihan)

2023. 02. 02.
A járvány idején sokszor hallottuk, hogy „a tudományt kell követni”. Most viszont azzal kell szembesülnünk, hogy a nagy gyógyszergyártók tudományos kísérletei nem az orvosi szükségszerűséget, hanem a profitszerzést szolgálják – beláthatatlan etikai következményekkel.

Mint a legbiztonságosabbnak és a leghatékonyabbnak mondott Covid-vakcina, „a Pfizer” vált rövid idő alatt a világszerte leg­elterjedtebben alkalmazottá. Az üzlet annyira beindult, hogy az amerikai gyógyszergyártó pénzügyi igazgatója, David Denton tavaly novemberben befektetők előtt „multimilliárd dolláros fran­chise-ként” írta le az elmúlt három évben sokak életét, egzisztenciáját letaroló járványt, biztosítva hallgatóságát, hogy az általuk kifejlesztett szer még „hosszú évekig releváns marad”.

A pandémián a múlt évben 102 milliárd, azt megelőzően pedig 81 milliárd dollárt kaszáló Pfizer be is jelentette, hogy idén 130 dollárra tolja fel a vakcina dózisonkénti árát az eddigi 19–30 dollár közötti összegről. A Daily Mail szakértőkre hivatkozva azt állította, hogy egy adag előállítási költsége 1,18 dollár lehet, ami azt jelenti, hogy a cég tízezerszeres haszonkulccsal kalkulál. Az USA-ban a kormánnyal kötött szerződések, melyek az ingyenes elérhetőséget biztosították, hamarosan lejárnak, és onnantól kezdve az egészségbiztosítóknak kell majd az oltóanyagért fizetniük. Az áremeléssel a Pfizer elérheti, hogy a haszna akkor se csökkenjen jelentősen, ha a kormány nem ír alá új megállapodásokat az állami tartalék leapadása után (ehhez a most már republikánus többségű kongresszus jóváhagyására lenne szükség).

Tökéletes üzleti modell

David Denton értelmezésében a Covid olyan lesz, mint az influenza, csak sokkal halálosabb, így továbbra is szükség lesz az eddig alkalmazott kezelésekre. Frusztráló lehet azonban arra várni, hogy a SARS-CoV-2 vírus mutálódik, majd megpróbálni az új variánsokkal lépést tartva vakcinákat kifejleszteni. A Project Veritas legújabb rejtett kamerás felvétele szerint a Pfizernél inkább beelőznék a természetet, hogy elérjék a „multimilliárd dolláros franchise” fenntartását.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!