Magyar biokémikus fejlesztette ki az eddigi leghatékonyabb koronavírus-vakcinát
A Pfizer és a Biontech 90 százalékosan védő oltóanyagát Karikó Katalin és kutatótársa szabadalmaztatta
Magyar biokémikus fejlesztette ki az eddigi leghatékonyabb koronavírus-vakcinát

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 11. 11.
A napokban derült ki, hogy a Pfizer és a BioNTech cégek által fejlesztett vakcina több, mint 90 százalékos hatékonysággal védenek a koronavírustól, így az Európai Unió tőlük tervez 300 millió adag oltóanyagot beszerezni tagországai, köztük Magyarország számára is. Azt azonban eddig nem tudtuk, hogy a vakcina fejlesztője egy kisújszállási biokémikus: Karikó Katalin.

A Hetek ünnepi előfizetői akciójában a nyomtatott és online hetilap csomagra előfizetők között több mint 80 értékes nyereményt sorsolunk ki. A fődíj egy Dacia Sandero személyautó. Minden az akció keretében előfizető olvasónk hetekes maszkot kap ajándékba. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon. 

A Pfizer és a BioNTech hétfőn jelentette be, hogy az oltóanyag tesztelésének harmadik, befejező szakaszában gyűjtött előzetes adatok alapján kilencven százalék feletti hatékonyságot értek el. Tájékoztatásuk szerint idén nagyjából ötvenmillió, jövőre 1,3 milliárd adagot tudnak gyártani a BNT162b2-ből.

Karikó Katalin biokémikus hétfőn nyilatkozott a Covid-19 oltóanyaggal kapcsolatban a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. 

Karikó Katalin Kisújszállásról származik, 1978-ban biológus végzettséget szerzett a József Attila Tudományegyetemen, majd felvették a Szegedi Biológiai Kutatóközpontba, ahol a nukleotid kémiai laborjában 1978-ban MTA ösztöndíjasként kezdett el el vírusokkal dolgozni.

1985-ben elküldték az intézettől, ezért Amerikába költözött, és ma már a BioNTech cég alelnöke.

Katalin kutatótársával, Drew Weissmannal a Pennsylvania Egyetem immunológusával együtt fejlesztette ki a hírvivő RNS-alapú vakcinát, ami elmondása szerint nemcsak hatékony, de biztonságos módszert jelent a vírus elleni küzdelemben, hiszen gyorsan előállítható és a vírus teljes génállományának hiányában nem okoz fertőzést sem. 

Az ötlet az 1990-es években jött, de egészen a 2000-es évek közepéig tartott, hogy a két kutató emberekre is biztonságos oltóanyagot tudott kifejleszteni. Katalin most megerősítette: a tesztek valóban azt mutatják, hogy nagyon hatékony a vakcina.

Az oltóanyagot Karikó-Weissman néven szabadalmaztatták. 

A vakcina úgynevezett emlékezősejteket létrejövetelét segíti, melyet akkor is védelmet nyújtanak, ha az oltóanyag már eltűnik a szervezetből, így újrafertőződés esetén automatikusan ellenanyagtermelésbe kezdenek. 

A biokémikus a rádiós interjúban elmondta, beadás után képződhet kis, helyi gyulladás, a második szuri után pedig akár enyhe láz vagy rosszullét is, de semmi komolyabb mellékhatással nem kell számolni. 

"Nem emlékszem olyan légzésszervi vírus elleni vakcinára, ami 90 százalékos hatékonyságot mutatott volna”

- nyilatkozta Drew, aki jelenleg Katalin tanácsadójaként dolgozik.

Az arány jóval nagyobb, mint amit az egészségügyi hatóságot előrevetítettek, illetve a jelenlegi influenza-vakcinák többsége általi 50 százalékos rátánál is. Még az amerikai CDC szerint is 40 és 60 százalék közötti hatékonysággal teljesítenek az influenza oltások, így a mostani védőoltás engedélyezése esetén nagy áttörést jelenthet ezen a téren.

Az Európai Bizottság engedélyezi az oltóanyag beszerzését

Az Európai Bizottság engedélyezi annak a szerződésnek a megkötését, mely akár 300 millió adag, koronavírus elleni oltóanyag beszerzését is lehetővé teszi az amerikai Pfizer és a német BioNTech vállalattól - jelentette be Erik Mamer, az Európai Bizottság szóvivője szerdán Brüsszelben.

Mamer sajtótájékoztatóján elmondta, ez a negyedik szerződés, amelyet az uniós bizottság koronavírus elleni vakcina beszerzése céljából köt gyógyszeripari cégekkel.

A megállapodás kezdetben 200 millió adag vakcina megvásárlását teszi lehetővé valamennyi uniós tagállam részére, valamint lehetőséget biztosít további 100 millió adag igénylésére, amennyiben az oltóanyag biztonságosnak és hatékonynak bizonyult az új típusú koronavírus ellen.

A két cég által kifejlesztett vakcina az eddig előállított legígéretesebb koronavírus-oltóanyag, ezért az Európai Bizottság arra törekszik, hogy amint elérhetővé válik, alkalmazása Európa-szerte gyorsan megkezdődjék

- tette hozzá.

Az EU június közepén fogadta el az úgynevezett európai oltóanyag-stratégiáját, amelynek célja, hogy 12-18 hónapon belül minden európai állampolgár számára magas színvonalú, biztonságos, hatékony és megfizethető oltóanyagokat biztosítson. Ennek érdekében a bizottság a tagállamokkal együtt előzetes piaci kötelezettségvállalásokat köt az oltóanyaggyártókkal.

Az Európai Bizottság korábban már szerződést kötött az AstraZeneca, a Sanofi-GSK, valamint Johnson & Johnson csoporthoz tartozó Janssen Pharmaceutical Companies egyik vállalatával, és előremutató tájékozódó megbeszéléseket folytat a CureVac és a Moderna gyógyszergyártó cégekkel.

(Magyar Nemzet/France24/Hetek)

hetek
Előfizetői nyereményakció

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!