hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vakcinadiktatúra? Meddig mehet el a Biden-kormány a járvány elleni küzdelemben?
Óriási vihart kavarnak az amerikai kormány beharangozott járványügyi intézkedései
Vakcinadiktatúra? Meddig mehet el a Biden-kormány a járvány elleni küzdelemben?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2021. 09. 16.
Az Egyesült Államok még korántsem lábalt ki a koronavírus-járványból, a delta-variáns új, eddig nem látott kihívások elé állítja az országot. Joe Biden kormánya azonban unortodox – sokak szerint alkotmányellenes – módszerekkel reagál a kihívásokra.

Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok elnöke múlt héten jelentős, de nem teljesen váratlan bejelentése­ket tett. Kiterjesztette az oltási kötelezettséget a szövetségi alkalmazottakra és a kormánnyal alvállalkozási szerződésben álló cégekre, valamint kemény szankciókat helyezett kilátásba azon intézmények számára, akik nem tartják be a szabályozást.

Az elnök korábban már előírta a száz és afölötti alkalmazottat foglalkoztató vállalatok számára a kötelező oltást, csakúgy, mint az egészségügyi dolgozóknak, illetve azok számára, akik erre nem hajlandóak, a heti rendszerességű tesztelést. Igencsak valószínűtlen, hogy a rendelkezés valós megoldást fog kínálni, az elvárt hatások helyett az országnak fel kell készülnie az oltásellenes hangok felerősödésére és a munkaerőpiac válságára.

Járványkezelés mint politikai előnykovácsolás

Az államfő aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy közel nyolcvanmillió amerikai még mindig nincs beoltva egy oltással sem. Meggyőződése, hogy az oltottakat meg kell védeni az oltatlanoktól. Elemzők szerint a fajsúlyos kijelentések hátterében elhibázott járványpolitikai lépések állnak. Választási kampánya alatt Biden azt ígérte az amerikaiaknak, hogy a függetlenség napjára már mentesülnek a vírus hatásai alól, amire akkortájt reális esély is mutatkozott.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!