hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kicsoda az ökofanatisták szellemi vezetője?
A Just Stop Oil és a kultikus ökoaktivizmus
Kicsoda az ökofanatisták szellemi vezetője?

Fotó: AP / Kirsty Wigglesworth

2022. 11. 24.
Ez év februárjában egy teljesen új csoport tűnt fel a radikális környezetvédő szervezetek sorában: a Just Stop Oil. A zavaros hátterű aktivista gárda máris globális hírnévre tett szert kirívó akcióival, egyúttal újabb példát szolgáltat a klímaaktivizmus gyakran vallásos jellegére.

Kik állnak mögötte? Mitől olyan különleges a Just Stop Oil, és egyáltalán mivel sikerült kivívnia magának mostani „renoméját” ilyen rövid idő alatt?

A brit környezetvédő szervezet tevékenységének fókuszában az Egyesült Királyság klímaváltozás szempontjából vitatott intézkedései állnak: kifogásolják, hogy az ország újabb, a fosszilis tüzelőanyagok (így a kőolaj és a földgáz) kitermeléséről és felhasználásáról szóló szerződéseket köt. Ezt foglalták össze három szóban az alapítók, amikor a Just Stop Oil (JSO, szabadon fordítva: Csak állítsák le az olajat) név mellett döntöttek.

Deklarált céljaik között szerepel, hogy kieszközöljék a megújuló energiahordozókra való áttérést. Emellett az energiapazarlás megelőzése érdekében a hőszigetelés fontosságára igyekeznek felhívni a figyelmet – nem is akárhogyan. A Just Stop Oil védjegyévé váltak az egészen extrém akciók. Hol az olajkitermeléssel foglalkozó üzemek, hol egy filmes díjátadó, hol a Formula-1-es verseny, hol pedig neves festők műalkotásai kerültek a célkeresztbe akcióik során. A legnagyobb felháborodást rendszeres útlezárásaikkal váltják ki, melyekkel közlekedési káoszt, sőt esetenként balesetet okoznak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!