„Hibbant” dolog: Olaf Scholz a radikális klímaaktivistákat bírálta beszédében
„Hibbant” dolog: Olaf Scholz a radikális klímaaktivistákat bírálta beszédében

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2023. 05. 23.
A német kancellár az Utolsó nemzedék nevű klímavédelmi csoport németországi akcióit bírálta egy rendezvényen.

A politikus szerint „teljesen hibbant” dolgot művel, aki az úttestre ragasztja magát az éghajlatváltozás elleni küzdelem jegyében.

Most mindenkinek, aki előfizet a Hetek nyomtatott verziójára, online előfizetést is ajándékozunk, amivel már csütörtökönként olvasható a friss újság és a teljes archívum is elérhető! Részletek a Hetekben és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

A kancellár egy Berlin melletti általános iskolában tett látogatásán tanulók kérdéseire válaszolva elmondta, hogy „teljesen rendben van”, ha valaki tüntetést szervez, demonstrál és kiáll meggyőződése mellett.

Aki viszont a közfigyelem felkeltése érdekében múzeumban kiállított festményhez ragasztja magát, vagy az úttestre - hogy megbénítsa a környék forgalmát -, az valami "teljesen hibbant" dolgot művel és nem éri el a célját.

Az ilyen akciók nem ösztönöznek senkit az éghajlatvédelemre vonatkozó nézetei módosítására, és mindenkinek bosszúságot okoznak - fejtette ki Scholz.

A politikus az éghajlat védelmében tett személyes erőfeszítéseiről elmondta, hogy tevékenységének üvegházhatású gázkibocsátásban számolt mérlege erősen negatív, de ez a munkájából, tisztségéből adódik.

Az autók például, amelyekkel közlekedik nehezek, mert páncélozottak, a hét végén pedig Japánban és Dél-Koreában járt hivatalos úton, és ezekbe a távoli országokba "nem tudok eljutni biciklivel" - mondta.

Az Utolsó nemzedék tavaly vált ismertté Németországban figyelemfelkeltő és tiltakozó akciói révén. A magukat pillanatragasztóval az úttesthez vagy közlekedési lámpánál várakozó autó kerekéhez rögzítő aktivisták akciói szinte mindennaposak Berlinben.

Eddig már behatoltak a berlini és a müncheni nemzetközi repülőtér zárt övezetébe is, hogy megbénítsák a forgalmat, míg Hamburgban a Rajnai Filharmóniában a csoport két tagja a karmesteri pulpitushoz ragasztotta magát egy hangverseny közben.

A Berlin melletti Potsdam világhírű magánmúzeumában, a Barberiniben két másik tagjuk egy jelképes műkincsromboló akcióban burgonyapürével öntötte le Claude Monet szénaboglyákról készített sorozatának egyik darabját, a francia impresszionista festő legmagasabb piaci értékű alkotását. Az üveggel védett festményben nem esett kár.

A csoport két aktivistáját tegnap Karlsruhéban, a szövetségi alkotmánybíróság épületénél állította elő a rendőrség. Egyikük egy ütvefúróval megpróbálta megrongálni a bejáratnál a bírósági épület funkcióját jelző feliratot.

A másik aktivista ragasztóval felszerelkezve várakozott, hogy az Olaf Scholz arcképét ábrázoló maszkot viselő társa a fúróval leválasszon egy darabot a kőbe vésett feliratból.

A rendőrség megakadályozott az akciót, amivel azt akarták volna kifejezni az aktivisták, hogy szerintük a német kancellár és kormánya az éghajlatváltozás elleni küzdelmet elhanyagoló politikájával megsérti Németország alaptörvényét.

előfizetés

(MTI / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!