hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Keresztény bokszoló a ringben, az iszlám szent városában
Uszik-Joshua öszecsapás Szaúd-Arábiában
Keresztény bokszoló a ringben, az iszlám szent városában

Olekszandr Uszik a frissen megszerzett nehézsúlyú világbajnoki címe után tartott sajtótájékoztatón Kijevben.(Fotó: AP / Efrem Lukatsky)

2022. 07. 07.
„Az egyetlen célom ezzel a mérkőzéssel az volt, hogy Jézus Krisztust magasztaljam” – mondta múlt év szeptemberében Olekszandr Uszik világraszóló győzelmét követően. A 35 éves ukrán bokszoló csodálatos pályafutását a nehézsúlyú profi világbajnoki cím elnyerésével koronázta meg. A legnagyobb kihívás azonban még most vár rá – akár a sportág történelmi alakjává is válhat.

A ugusztus 20-án kerülhet sor az egyesített nehéz­súlyú világbajnoki címmérkőzés visszavágójára Anthony Joshua és Olekszandr Uszik között. A június végén tartott sajtókonferencián elhangzott bejelentések szerint az angol és az ukrán ökölvívó az iszlám legszentebb városa, Mekka kapujának számító Dzsiddában küzdhet meg egymással, a tét pedig hatalmas: a győztes a profi sport egyik legnagyobb elismeréséért, a „vitathatatlan” bajnoki címért mérkőzhet meg – minden bizonnyal a már most is élő legendának számító Tyson Fury ellen.

Őrjöngés a Vörös-tengeren

A mérkőzés helyszínéről szóló bejelentés több szempontból is kuriózumként hat a sport világában.

A profi sportok, elsősorban a labdarúgás, a kosárlabda vagy éppen az NFL legnagyobb presztízsű találkozóit hagyományosan a nyugati országok, így Európa és az Egyesült Államok nagyvárosaiban rendezik meg. Különösen igaz ez a profi ökölvívásra, amelynek az 1970-es évek óta a világ szórakoztató központja, Las Vegas volt – kis képzavarral élve – a Mekkája. Az elmúlt egy-két évtizedben azonban nagyot változott a világ, egyre több világklasszis bokszoló érkezett Kelet-Európából és Ázsiából is, az utóbbi években pedig különösen Angliában lett népszerű a sportág, brit bokszolók teltházas stadionokban küzdhetnek meg a különböző súlykategóriák világbajnoki címeiért.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!