hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mike Tyson kendőzetlen vallomása
Erőszak, drogok, prostituáltak, abortuszok, börtönévek
Mike Tyson kendőzetlen vallomása

Az 54 éves Mike Tyson novemberben újra ringbe léphet.(Fotó: AP )

2020. 08. 26.
Erőszak, drogok, prostituáltak, abortuszok, börtönévek – felsorolni is nehéz, mi mindenen ment keresztül a még mindig csak 54 éves Mike Tyson, miközben tagadhatatlanul ő volt a valaha élt egyik legnagyobb bokszoló. Mindenét elvesztette – most pedig a visszatérésre készül.

Visszatértem! – Mike Tyson egy rövid, de annál ütősebb Instagram-videóban jelentette be májusban, hogy újra bokszolni készül. A felvétel hatalmas szenzációként hatott a sportvilágra, hisz az egykori nehézsúlyú bokszbajnok 54 éves korára látszólag semmit sem veszített a gyorsaságából és az ütőerejéből, ami valljuk be, ilyen korban igencsak megsüvegelendő teljesítmény, életpályáját tekintve pedig szinte hihetetlen.

Michael Gerard Tyson 1966-ban született a New York-i Brooklynban. Biológiai apját, a jamaicai származású Purcell Tysont nem ismerte. Anyja, Lorna Mae Smith egy Jimmy Kirkpatrick nevű férfival jött össze, akit Tyson igazi apjának hitt – azonban ő is hamar elhagyta a családot. A férfit azért is érdemes megemlíteni, mert Tyson később – például az önéletrajzi könyvében (Mike Tyson – Kendőzetlen igazság) is – következetesen apjának nevezi. Kirkpatrick kettős életet élt: déli baptista prédikátorként – Tyson visszaemlékezése szerint – már-már ölni tudott volna Jézusért, miközben lányokat futtatott és többször összetűzésbe került a törvénnyel: egy alkalommal például agyonlőtt egy férfit, akivel összebalhézott egy bárban. Tyson azóta is ferde szemmel néz az egyházi elöljárókra: „Ha meghallom, hogy valaki tiszteletesnek hívatja magát, csak nevetek: igen, persze tiszteletes/strici”. Amikor összejött Mike anyjával, Kirkpatrick egyszerre féltucatnyi nővel élt együtt.

Anyja börtönőrként dolgozott, Brooklyn Bed-Stuy nevű részén éltek, Tyson visszaemlékezése szerint tisztességes munkásosztály lakta környéken, ahol sokszor még unalmas is volt az élet. A „tisztességet” és az „unalmat” úgy kell elképzelni, hogy Lorna Mae rendszeresen kártyapartikat szervezett a lakásukban gengszterek, prostituáltak és rendőrök társaságában. „Mindenki ivott mint a gödény. Anyám nem füvezett, de a barátai igen, ezért ő látta el őket droggal” – emlékezett vissza Tyson a könyvében. Lorna masszív alkoholista lett, és borzalmasan alakultak a párkapcsolatai, „menetrendszerűen elszabadult a pokol”. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!