hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A technológia mint megváltó? - A transzhumanizmus kritikája
A technológia mint megváltó? - A transzhumanizmus kritikája

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2022. 04. 21.
Lehet-e keresztény transzhumanista, mik az automatizálás veszélyei, és lehet-e az elme evolúciójáról beszélni? A technológia rohamléptekben halad a transzhumanizmus céljainak megvalósulása felé, ám még mindig nagyon sok kérdés vár megválaszolásra.

Az úgynevezett „keresztény transzhumanizmus” iránt a közelmúltban megélénkült az érdeklődés; egyre több a transzhumanizmus szükségességét szorgalmazó keresztény felekezet. Ebben nagy szerepet játszik a 2014-ben megalakult amerikai Keresztény Transzhumanista Szövetség (CTA), amely azt állítja magáról, hogy „a világ megváltásában, kiengesztelődésében és megújulásában” munkálkodik együtt Istennel. 

A két eszmerendszer azonban nem „vegyíthető”.

A transzhumanista dogma teljesen materialista, és elutasítja az alapvető keresztény tanokat. Az ember természetesen lehet egyszerre keresztény és technofil, a CTA viszont összekeveri a technológiai fejlődés igenlését azzal, hogy a transzhumanizmus a technológiához mint megmentőhöz ragaszkodik. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!