hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Holttest a folyóban: a Covid durván növeli az agressziót
A C-generáció és az internetes bántalmazás
Holttest a folyóban: a Covid durván növeli az agressziót

Fotó: Shutterstock/ Puzzlepix

2021. 03. 18.
Megrázta Franciaországot a 14 éves Alisha halála, akit társai előbb a neten zaklattak, majd megvertek, és a Szajnába fullasztottak. A kamaszok mindannyian egy jó nevű gimnázium tanulói. Az eset még inkább ráirányította a figyelmet az online kortárs bántalmazásra, miközben a járvány miatt általában is növekszik az agresszió.

„Anyu, nagy problémáim vannak, az a fiú és lány halálosan megfenyegettek engem” – mondta Alisha az édesanyja elmondása szerint egy héttel azután, hogy összeveszett az általa említett lánnyal. Nem sokkal később, március 9-én a rendőrség a Szajnában találta meg Alisha holttestét – a 15 éves fiatalok beváltották fenyegetésüket: összeverték és feltehetően a Szajnába lökték 14 éves osztálytársukat, aki megfulladt a folyóban. Az esetre azután derült fény, hogy a fiú elkövető édesanyja értesítette a rendőrséget, miután a fia bevallotta neki, hogy megverték Alishát, aki „beleesett a Szajnába”. A fiatalokat őrizetbe vették a rendőrök.

A tinédzserek egy Párizshoz közeli kisvárosból, Argenteuil-ből valók, s egy ottani neves magángimnázium diákjai. A Le Figaro helyszíni riportjából kiderül, hogy a helyiek még nem tették túl magukat a történteken, általános az üggyel kapcsolatos értetlenség és döbbenet.

Iskolatársai szerint Alisha halálának közvetlen előzménye egy több héten át tartó online bántalmazásos ügy lehetett, amely abból keletkezett, hogy az áldozatról fehérneműs fotók keringtek a kamaszok által előszeretettel használt Snapchat-en, s emiatt a társai zaklatni kezdték őt. Egy rendőrségi forrás szerint a 15 éves fiú vádlottat a gyilkosság előtti héten a zaklatás miatt az iskola fegyelmi bizottsága előtt is számon kérték. A cyberbullyingról maga Alisha is beszámolt édesanyjának – kérdés, ki és mit tehetett volna a tragédia kivédéséért?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!