hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„A Vatikán rácsapta az ajtót a melegmozgalomra”
Új katolikus dokumentum az egyneműek kapcsolatáról
„A Vatikán rácsapta az ajtót a melegmozgalomra”

Ferenc pápa sok gesztust tett a melegek felé, de a tanításban nem engedett.(Fotó: AP / Gregorio Borgia)

2021. 03. 18.
A Vatikán bejelentette, hogy a katolikus egyház a jövőben sem fogja megáldani az egynemű párok kapcsolatát, mert Isten „nem áldhat meg bűnöket”. A Hittani Kongregáció nyilatkozatát Ferenc pápa is jóváhagyta. A kategorikus döntés kihúzza a talajt a liberális keresztény érvelés alól, miszerint az egyháznak alkalmazkodnia kellene a család fogalmának progresszív bővüléséhez.

A kétoldal terjedelmű vatikáni dokumentum formailag a Hittani Kongregáció válasza a testületnek küldött kérdésre, amely így hangzott: „Rendelkezik-e az Egyház hatalommal arra, hogy megáldja az azonos nemű személyek egyesülését?” A vatikáni tanítóhivatal tömör válasza a kérdésre, hogy „nem”.

A döntés magyarázataként a dokumentum leszögezi, hogy az egyházi áldások „Isten dicsőítését szolgálják”, és „a szent életvitelre” buzdítanak. Ezért áldást csak olyan valóságokra lehet adni, amelyek összhangban vannak „Istennek a teremtésben kifejtett tervével”, vagyis az egyház csak azt áldhatja meg, amit Isten maga is megáldott. A homoszexuális kapcsolat, történjen az akár párkapcsolat formájában is, a Vatikán szerint azonban nem ilyen.

„Ezért nem megengedett áldást adni olyan kapcsolatra vagy partneri viszonyra, legyen az akár stabil formájú, amely házasságon – vagyis az élet továbbadása mellett elkötelezett egy férfi és egy nő feloldhatatlan szövetségén – kívüli szexuális tevékenységet foglal magában, mint amilyen az azonos nemű személyek közötti kapcsolat”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!