hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nemi zavarok: amikor transzneműek nyomnak el homoszexuálisokat
A félelem kultúrája hódít az egyetemeken
Nemi zavarok: amikor transzneműek nyomnak el homoszexuálisokat

A tokiói olimpiára kvalifikált első transznemű atléta, Laurel Hubbard néhány éve még férfi volt. Most a nők között versenyez. (Fotó: AP / Manish Swarup)

2021. 06. 24.
Egy agresszív ügyvéd és igazi magabiztos kiállás szükséges ahhoz, hogy a szólásszabadság védelme erősebben érvényesüljön az egyetemeken az új „transzjogoknál” – amelyek már sok feminista és homoszexuális szerint is életidegenek.

Nem akar lemaradni a Hetek legújabb kisfilmjeiről, podcast-adásairól? Iratkozzon fel Youtube csatornánkra itt!

Az utóbbi időben egyre jobban kiélesedik a transzneműek jogai és a szólásszabadsághoz való jog kérdése az amerikai bíróságokon, de úgy tűnik, hogy azon precedensek száma is szaporodik, amikor már bírósági döntés vagy szakértői jelentések állapítják meg, hogy a szimpla véleménynyilvánítás nem minősül gyűlöletbeszédnek csak azért, mert nem egyezik meg a másik oldal véleményével.

A transzneműek jogainak mindenek fölé emeléséhez már Európában is elkezdődött a jogi háttér megteremtése, ugyanis a baloldali pártok már Németországban és Spanyolországban is benyújtottak olyan törvényjavaslatokat, amelyek alapján bemondásra akárki a biológiai nemi jellegeivel ellentétesen határozhatja meg saját nemi identitását. A németeknél ezentúl már 14 éves kortól lehetővé tennék a kiskorúak számára a nemváltoztató műtéteket, akár a szülők akarata ellenére is. Sőt, ugyanez a törvényjavaslat szól egy 2500 eurós (kb. 900 ezer forint) bírságról is olyan esetekre, amikor valaki egy transznemű személy természetes nemére utal és nem arra, amelyet választott.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!