hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nagyobb nyomást helyezhet Magyarországra a Biden-kormány, Kína miatt
Interjú dr. Matura Tamás Kína-kutatóval
Nagyobb nyomást helyezhet Magyarországra a Biden-kormány, Kína miatt

Joe Biden alelnökként fogadta Hszi Csin-ping kínai elnököt 2015-ben az Andrews légitámaszponton. Régi ismerősök.(Fotó: AP)

2021. 02. 03.
Kína-politikája részeként a Biden-adminisz­tráció várhatóan nagyobb nyomást fog helyezni az olyan, demokrácia terén „visszacsúszott” országokra mint Magyarország. Washington ugyanis még a látszatát sem engedheti meg annak, hogy a saját térfelén legyen egy olyan ország, amely Kínához idomul.

Hogyan írható le lényegre törően az elmúlt négy év amerikai Kína-politikája, és mi az, amit ebből a Biden-adminisztráció továbbvihet? 

– Ha „kattintékonyan” szeretnék fogalmazni, akkor azt mondanám, hogy az „ébredés” jellemezte a trumpi megközelítést. Ez persze túlzás, hiszen már a korábbi amerikai kormányok is foglalkoztak Kínával, az viszont kétségtelen, hogy Trump sokkal konfrontatívabb politikája vízválasztót jelentett ezen a téren. Ennek a stratégiának a hatékonyságáról még sok vita lesz, de egyelőre a szakmai álláspont az, hogy nem volt túl hatékony. Nemcsak a keménykedő, sokszor egymásnak ellentmondó és következetlen intézkedések miatt, hanem azért sem, mert a Kínával folytatott kereskedelmi háborúval párhuzamosan Trump az európai szövetségeseket is eltaszította magától. 

Az Egyesült Államok kész helyzet elé van állítva: Kína gazdasági, politikai és kulturális potenciálja évtizedek óta erőteljesen növekszik…

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!