hetilap

Hetek hetilap vásárlás
"A kisöcséim az erdőben bujkálnak, apám terroristákat kutatja" - exkluzív beszámolók az afrikai keresztényüldözésről
2020-ban a megölt keresztények 90 százalékát Afrikában végezték ki
"A kisöcséim az erdőben bujkálnak, apám terroristákat kutatja" - exkluzív beszámolók az afrikai keresztényüldözésről

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2021. 02. 03.
2020-ban világszerte csaknem ötezer keresztényt öltek meg a hite miatt. A gyilkosságok 90 százaléka Afrikában történt, ami 60 százalékos növekedés a tavalyi évhez képest. A kontinens a dzsihadista terror egyre inkább forrongó központjává válik, ami nem csak a keresztényeknek okoz drámai szenvedést.

„A családunk szétszakadt, és három hete teljesen megszűnt köztünk a kapcsolat. Az utolsó információm az, hogy édesapám szakaszvezetőként az ENSZ egyik nemzetközi békefenntartó egysége, a MINUSCA erőivel közösen járőrözik éjjelente, beszivárgott terroristák után kutatva. Öcséim valahol az erdőben bujdosnak, nevelőanyám és a legkisebb testvérem valahol máshol. Abban reménykedem, hogy mivel rendkívül talpraesett asszony, sikerült magával elég élelmet vinnie, mert ha van is nála valamennyi készpénz, vásárolni semmit nem lehet” – mindezt Jordy Rodriguez mondta el a Heteknek, illusztrálva, hogy milyen súlyos a jelenlegi biztonsági helyzet a Közép-afrikai Köztársaságban. A Szent Pál Akadémián teológiát hallgató fiatalember családja az évek óta polgárháború sújtotta ország nyugati részén, a Kamerunhoz közeli Berberati városban él, amely a térség pénzügyi centruma és a gyémántkereskedelem jelentős központja. Január elején dzsihadisták támadása elől majdnem minden lakos a „bozótosba”, vagyis az erdőbe menekült. 

„A katonáink esélytelenek a modern felszereléssel, nehézfegyverekkel rendelkező felkelőkkel szemben.

Az országunkat sújtó fegyver­embargó miatt édesapámék hozzájuk képest nevetséges fegyverekkel harcolnak. A dzsihadistákkal csak az ENSZ csapatai tudják felvenni a harcot, ezért kérték a MINUSCA védelmét” – mondta Jordy, hozzátéve, hogy a felkelők a térségben zajló gyémántkereskedelemből származó bevételeik révén könnyen vásárolhatnak fegyvereket a líbiai terroristáktól. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!