hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az aranyborjú haragja: amikor kisemberek szállnak szembe a Wall Street farkasaival
Lehet-e happy endje a Gamestop-sztorinak?
Az aranyborjú haragja: amikor kisemberek szállnak szembe a Wall Street farkasaival

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2021. 02. 04.
Az utóbbi idők legnagyobb befektetési botránya mintha csak egy hollywoodi forgatókönyvből lépett volna elő. A történet főszereplői közül nem hiányozhat a közösségi média, egy jobb időket látott üzletlánc, a Wall Street nagy hatalmú farkasai – és a nagyok ellen küzdő kisember. A kérdés csak az, hogy lehetséges-e még happy end…

Az egész az r/WallStreetBetsen kezdődött. Ez a világ számára eddig ismeretlen internetes fórum a Reddit közösségi platform amatőr befektetőinek és fiatal feltörekvő brókereinek gyűjtőhelyévé vált, ahol nagyratörő és vad befektetési ötletek cserélnek gazdát. Itt dobta be valaki azt az ötletét, hogy egy nem túl ismert és nem is túl jól menő cég részvényei bomba üzletet rejtenek: a Game­Stop egy jobb napokat látott videó- és komputerjátékokat és kellékeket áruló üzletlánc az USA-ban, amely az utóbbi két évben masszívan veszteségessé vált.

A nagy short

Nem csak a fórumozó hobbibefektető figyelt fel a GameStopra. Sőt, az ötletet éppen az adta neki, hogy a Wall Street agresszív befektetési alapjai (hedge fundok) közül többen is „rárepültek” a cégre, annak kilátástalannak tűnő helyzete miatt. A pénzügyi világban ugyanis pénzt keresni gyakorlatilag minden helyzetben lehet, akár felfelé, akár lefelé mennek az árfolyamok. Az árfolyamok csökkenésére játszó stratégiának, a shortolásnak ráadásul bevett és eléggé elterjedt gyakorlata van – lassan harminc éve már, hogy George Soros ezzel az eszközzel bedöntötte az angol fontot. 

A befektetési alapszabályt mindenki ismeri: olcsón venni, drágán eladni. A shortolás esetében azonban a folyamatban van egy csavar: a vétel és az eladás sorrendje megfordul. A shortolni kívánt részvényt az alap menedzsere kölcsönveszi, és eladja a piacon. Mivel arra számít, hogy a részvény értéke csökkenni fog, ezért azt később vásárolja majd vissza, várhatóan már alacsonyabb árfolyamon. A különbözetet haszonként elteszi, a kölcsönvett részvényeket pedig visszaadja az eredeti tulajdonosnak. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!