Reddit-forradalom a Wall Street ellen
A közösségi médiából hekkelték meg a tőzsdét
Reddit-forradalom a Wall Street ellen

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 02. 03.
A járvány miatt home office-ba kényszerült, unatkozó kisbefektetők szórakozásának indult, de egy hónap alatt megrengette a Wall Street nagyhalait is. Mire jut a Reddit-lázadók tőzsdeforradalma?

Január elején a Reddit közösségi platformon elkezdődött szerveződni egy csoport, azzal a céllal, hogy elkezdik felvásárolni a járvány miatt bajba került kis cégek részvényeit. 

Az egyik ilyen cég a GameStop nevű videójátékbolt-hálózat, ami kénytelen volt a legtöbb boltját bezárni, elbocsátotta az alkalmazottak nagy részét is. A cég részvényeinek a tőzsdei árfolyama folyamatosan csökkent, amit tovább erősített, hogy a Wall Street-i brókercégek elkezdtek arra játszani, hogy a részvények tovább fognak zuhanni (ezt nevezik „shortolás”-nak). 

A tőzsdei kereskedés ma már népszerű weboldalakon és alkalmazásokon keresztül mindenki számára elérhető, nem kell brókereket és befektetési cégeket igénybe venni, de a kisbefektetők egyénileg ezeken keresztül nem tudnak befolyást gyakorolni az árfolyamokra. Ezért nem jelentenek kockázatot a nagyhalaknak.

Kivéve, ha az egyéni befektetők elkezdenek egységesen cselekedni.

Most pontosan ez történt: a csoportba szerveződő amatőr kisbefektetők, akik épp ellenkezőleg, a részvényárak növekedésére kezdtek el tömegesen játszani. Mivel ez a mozgalom „radar alatt”, a pénzvilágtól távol, a közösségi médiatérben kezdődött, a nagy tőzsdealapok brókerei nem figyeltek fel rá. Csak azt látták, hogy a csődközeli GameStop részvényárai elindulnak felfelé, naponta először 10-20%-kal növekedtek, majd – miután egyre többen kapcsolódtak be a Redditen a felvásárlási csoportba – hólabda-szerűen egyre meredekebben.

A január 7-én 18 dolláros árfolyam január 27-ére 347 dollárra (!) nőtt, ami 20 nap alatt 1900%-os növekedés. 

Az irreális árrobbanás (aminek gazdasági alapja természetesen nem volt, a videójátékboltoknak nem lett több vevője, bár az ingyen reklámot köszönettel vették) hatalmas veszteségeket okozott a bukásra játszó nagy tőzsdealapoknál, akik arra végkép nem számítottak, hogy ilyen elképesztő „ralli” (robbanásszerű árnövekedés) indul be.

Mivel először semmi reális alapja nem látszott az emelkedésnek, inkább kivártak, hogy korrigál a piac, de ez nem történt meg, épp ellenkezőleg. 

Több mint egy hét kellett, hogy kiderüljön, mi mozgatja az árfolyamokat, de addigra már késő volt: a nagyhalak brutális (több milliárd dolláros) veszteségeket szenvedtek el. A pánikba esett brókerek maguk is elkezdtek GameStop részvényeket vásárolni, hogy valamit visszahozzanak a bukásból, ami természetesen még tovább hajtotta az árfolyamot. 

A spirál megállíthatatlannak látszott, egészen addig, míg a Wall Street befolyásos szereplőinek a nyomására január végén felfüggesztették a GameStop részvények digitális kereskedését.

Ez persze durva piacellenes beavatkozás volt, ami ellentétes a tőzsdei semlegesség elvével, miszerint csak a kereslet-kínálat szabályozza a részvényárfolyamokat. Viszont megtörte a lendületet, és a GameStop részvények bezuhantak 100 dollár alá. (Az aktuális árfolyamot itt lehet nyomon követni.) Ez persze még mindig az egy hónappal korábbi ár többszöröse,

de úgy tűnik, a forradalom első rohama a Bastille-t azért nem tudta bevenni.

A hasonlat nem légből kapott: az amerikai média a jelenséget a francia forradalomhoz és a Bastille ostromához hasonlította, mondván a nincstelen kisemberek összefogtak, és megostromolták az elkényelmesedett Wall Streetet. Meglehet, a csalódott Trump-tábor egy része is benne van a történetben, csakúgy, mint az antikapitalista baloldal, akik szintén szívesen tesznek be a Wall Street urainak. 

Bár a közvetlen veszély elhárulni látszik, a pénzvilágban azért meglehetős az aggodalom, mert ez az új módszer, a közösségi média és a tőzsde egybekapcsolása bármilyen részvénynél megismételhető, ami teljesen irreálissá teheti a kereskedést. Bármiből lehet sztárrészvény, főleg, ha milliárdosok is kisembernek álcázva magukat beszállnak a játékba. A tét nagy, ezért a Fehér Ház és a kongresszus is figyelemmel kíséri az ügyet. 

Az utóbbi idők legnagyobb befektetési botrányáról, ami "mintha csak egy hollywoodi forgatókönyvből lépett volna elő." bővebben is olvashat a Hetek legújabb számában.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!