hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Krach a kriptotőzsdén: kevesen buknak ilyen gyorsan ilyen nagyot
Sam Bankman-Fried és az FTX-sztori
Krach a kriptotőzsdén: kevesen buknak ilyen gyorsan ilyen nagyot

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 12. 01.
Fél éve még a kritpovaluták világának egyik bástyája volt, november elejére azonban a 21. század egyik legnagyobb vállalati kudarcává vált az FTX kriptotőzsde. Az FTX november elején jelentett csődöt, a jelenleg is zajló eljárás során pedig számos hihetetlen tény került napvilágra.

A kriptovaluta-tőzsde hasonlóan működik a részvénytőzsdéhez, gyakorlatilag egy digitális piactérről van szó. A kriptotulajdonosok itt tudják adni-venni a különféle kriptovalutákat, melyekből a cikk írásának pillanatában majdnem huszonkét­ezer-fajta létezik. A piac majdnem 40 százalékát a bitcoin teszi ki, a 90 százalékát pedig a top tíz legnépszerűbb kriptovaluta adja (a bitcoint is beleszámolva), és csak a maradék 10 százalékon osztozik a többi huszon-párezer kriptoprojekt. Ebből fakadóan elsősorban a bitcoin, másodsorban pedig az

Ethereum és a további nyolc legnagyobb kriptoárfolyam mozgása határozza meg az egész piac teljesítményét. Ezek közül, ha csak egy is abnormális értékvesztést könyvel el, az az egész, jelenleg 821 milliárd dollárt érő piacot magával ránthatja.

Gyakran a legnagyobb kriptotőzsdék maguk is létrehozzák saját kriptovalutáikat, melyek egy részről az adott platformon történő kereskedést hivatottak felgyorsítani és olcsóbbá tenni, másrészt az adott tőzsdék részvényeként is működhetnek. Minél nagyobb forgalmat bonyolít egy tőzsde, minél biztonságosabban és minél több szolgáltatással, a saját maga által kibocsátott kriptovaluta annál többet érhet (a spekuláció hatásait az egyszerűség kedvéért most figyelmen kívül hagyva). Az FTX esetében ez az FTX Token (vagy FTT). Ezt fontos észben tartani, mert az FTX ,,pénzügyi tartalékainak” nagy részét nem valódi dollár, hanem az FTT jelentette.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!