hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ha megszűnik a korlátozás, kirobban az elfojtott fogyasztás
Dr. Kutasi Gábor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense a pandémia közgazdaságtanáról
Ha megszűnik a korlátozás, kirobban az elfojtott fogyasztás

A vállakozások jelentős része az állami támogatás ellenére felélte az összes tartalékát.(Fotó: Shutterstock/ Puzzlepix)

2021. 04. 15.
Mennyire hatékony a magyar válságkezelés? Milyen gazdaságpolitikai okok húzódnak a nyitás mögött? Mikorra állhat helyre a magyar gazdaság? Többek között ezekre a kérdésekre keressük cikkünkben a választ.

Miben különbözik vagy miben hasonlít a jelenlegi koronavírus okozta válság a 2008–2009-es gazdasági és pénzügyi világválságra?

– A 2008-as válság alapvetően a gazdaság működéséből következő válság volt: túlkínálat jött létre az építőiparban Amerikában, emiatt csődbe mentek az építőipari cégek és az őket finanszírozó bankok is. Azt már mindenki megérezte, hogy az eddig kiemelt jövedelmű bankárok és ingatlanközvetítők eltűntek a fogyasztói piacról. Ezután halmozódtak a gazdasági problémák, a túl kockázatos hitelek, az amerikai kamatpolitika emelkedő kamatai, melyek végül gazdasági válságot eredményeztek. Ennek következtében Amerikában a pénzügyi eszközök nagy része elértéktelenedett, a pénzt képviselő eszközök jelentős része, mint kötvények, részvények értéke eltűnt. Közgazdasági fogalommal élve a likviditás nagy része eltűnt a világgazdaságból, és emiatt azok az országok, amelyek hitelekből finanszírozták fogyasztásaikat, hirtelen ott álltak további hitellehetőségek nélkül. Ilyen helyzetbe került Magyarország is, a svájci frankban eladósodott magyar háztartásokkal együtt. 

A mostani válság viszont leegyszerűsítve abból következik, hogy nem mozdulhatunk ki, nem érintkezhetünk, és ezért bizonyos fogyasztási tevékenységeket nem tudunk végrehajtani.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!