hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„A Földet már csak akkor tudjuk megmenteni, ha leállunk a húsevéssel”- állítják a "zöldek"
Zöld kontra vörös
„A Földet már csak akkor tudjuk megmenteni, ha leállunk a húsevéssel”- állítják a "zöldek"

Greenpeace-aktivisták tüntetnek az ipari hústermelés ellen Hollandiában.(Fotó: AP / Francisco Seco)

2020. 11. 19.
Évtizedek óta zajlik a vita azok között, akik szerint hús és tejtermék nélkül nem lehet egészségesen étkezni, és azok között, akik szerint elegendő volna csak növényi eredetű táplálékot fogyasztani ahhoz, hogy minden szükséges tápanyagot bejuttassunk a szervezetünkbe. A vegán étrendet hirdetők mögé a környezetvédők is felsorakoztak, akik azt állítják, hogy az ipari (vörös)hús- és tejtermelésnek olyan mértékű a környezetszennyező hatása, mint a légi, vízi és közúti közlekedés teljes károsanyag-kibocsátása. 

A Hetek ünnepi előfizetői akciójában a nyomtatott és online hetilap csomagra előfizetők között több mint 80 értékes nyereményt sorsolunk ki. A fődíj egy Dacia Sandero személyautó. Minden az akció keretében előfizető olvasónk hetekes maszkot kap ajándékba. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon. 

Ráadásul, ha teljesen felhagynánk a hústermeléssel, akkor a termő- és legelőterületek 75 százalékát is meg lehetne spórolni, ugyanis a növénytermesztéshez kevesebb hely kell, mint a haszonállatok legeltetéséhez, illetve a takarmánytermeléshez. A Greenpeace szerint az ipari hústermelés a modern kori rabszolgasághoz is nagymértékben hozzájárul. 

A zöldek ugyanakkor nem számítanak arra, hogy az emberiség, főleg a nyugati civilizáció fogyasztói társadalma felhagyna a húsevéssel. Ezért egy „kis” ráhatással próbálják elérni, hogy ha teljesen nem is sikerül kiiktatni, legalább jelentősen csökkenjen iránta az igény. A brit UK Health Alliance on Climate Change (UKHACC – Brit Egészségügyi Szövetség a Klímaváltozás Ellen) egy tanulmányt tett közzé november elején. Ebben több javaslatot is tesznek, ami azt segítené elő, hogy lassuljon a klímaváltozás. Ezek közül az egyik szinte lehetetlennek tűnik, ugyanis ahhoz az kellene, hogy mindenki főleg növényi eredetű tápanyagot fogyasszon. Mivel ezt valószínűleg csak több generáción át tartó „neveléssel” lehetne elérni, ezért a brit kutatók már azzal is elégedettek lennének, ha a felére csökkentenénk a húsfogyasztást. 

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!