hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Liberális előretörés Romániában: mit hozhat a hétvégi szavazás?
A magyarok számára is nagy a választás tétje
Liberális előretörés Romániában: mit hozhat a hétvégi szavazás?

Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

2020. 12. 03.
Tízéves politikai instabilitásnak vethet véget a december 6-ai parlamenti választás Romániában. A kérdés nemcsak az, hogy az elmúlt egy évben kisebbségi kormányzást folytató Nemzeti Liberális Párt (PNL) milyen mértékben tudja növelni erejét, hanem az is, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség ismét kormányzati szereplővé tud-e válni?

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

Magyarországnak egy miniszterelnöke és három kormánya volt 2010. május 29-e óta, ezzel szemben Romániában hét miniszterelnök tíz kabinetje váltotta egymást ugyanez időszak alatt. A 2016-os parlamenti választásokat követően úgy tűnt, vége lehet a politikai instabilitásnak, hiszen a Szociáldemokrata Párt (PSD) a Liberálisok és Demokraták Szövetségével (ALDE) együtt megszerezte a kormányzáshoz szükséges többséget. A folyamatos belső csatározások miatt azonban a szociáldemokraták ereje felmorzsolódott: a 2016-os 46 százalékos eredménynek mára már csak a fele van meg, így minden közvélemény-kutató cég biztosra veszi, hogy a PSD ezúttal nem lesz kormányzati szereplő. 

A PNL-nek nemcsak a politikai baklövéseket halmozó PSD tett óriási szívességet, hanem Klaus Iohannis államelnök is, aki ugyan az alkotmány értelmében pártatlan kellene, hogy legyen, az elmúlt négy évben mégis folyamatosan a PSD-t kritizálta és a PNL-nek kampányolt. Ilyen körülmények között alakulhatott meg 2019-ben Ludovic Orban pártelnök vezetésével a Nemzeti Liberális Párt kormánya. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!