hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ezért ilyen fontos Németországnak a kannabisz legalizálása
Felelőtlen emberkísérlet
Ezért ilyen fontos Németországnak a kannabisz legalizálása

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2023. 09. 07.
A marihuána termesztésének, fogyasztásának, értékesítésének „ellenőrzött legalizálását” javasolja a kormány Németországban. A javaslat az amerikai trenddel összhangban a megengedő szemléletű drogpolitikát erősítené meg Európában.

A legnépszerűbb drognak Európa-szerte, így Németországban és Magyarországon is mindmáig a marihuána számít. Nem véletlen tehát, hogy a könnyűdrogok legalizálásának kérdését komoly szakmai és politikai viták övezik világszerte. Számos kutatás (pl. ESPAD) arra enged következtetni, hogy a törvényi szabályozás és a drogfogyasztás mértéke között nincs szoros összefüggés, azaz a kábítószerezés elsősorban nem büntetőjogi kérdés.

Ami tény: a nyugati világban egyre növekszik a drog iránti igény, az erre épülő illegális kábítószer-kereskedelem pedig már az egész világot behálózza, és az ENSZ adatai szerint olyan extraprofitot termel, ami felülmúl minden ágazatot. Az illegális drogkereskedelem ma a szegényebb „déli féltekés” régiók és országok egész sorának az elsődleges jövedelemforrását jelenti, szorosan összefonódva a szervezett bűnözéssel és a terrorizmussal.

A fejlett világ, mindenekelőtt az USA ma a világ elsődleges drogfelvevő piacának számít, dacára annak, hogy az Egyesült Államok sokáig a „drogmentes társadalom” konzervatív elvét igyekezett gyakorlatba ültetni. Ám az utóbbi évtized során sokat lazult a keményvonalas amerikai drogpolitika, és deklarált cél lett a – főleg Mexikóból jövő – illegális drogkereskedelem és szervezett bűnözés visszaszorítása, a legális belföldi kannabisztermelés és -elosztás megteremtése révén. A kérdés politikai témává vált, mivel a drogfogyasztás elterjedésével az amerikai közvélemény is megengedőbb lett ezen a téren, aminek következtében ma már republikánus képviselők is támogatják a liberális „ártalomcsökkentő” vagy „drogtudatos” irányvonalat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!