hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Botrány az oviban: jóga van, tolerancia nincs
Intézményváltásra kényszerült a gyermekét védő szülő
Botrány az oviban: jóga van, tolerancia nincs

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 10. 27.
„Kedves Szülők! Ma gyermekjóga alkalmával játszottunk. A zene nagyon tetszett a gyerekeknek, többször kérték lejátszani. Udvar előtt erre relaxáltak, majd elmondták érzéseiket” – posztolta ki egy óvónő a facebookos szülőcsoportjában. Mikor az egyik szülő kifogásolta a jógáztatást, azt tanácsolta neki: keressen másik óvodát.

Miként arról egy szülő lapunknak beszámolt, csak az óvónőjük Facebook-bejegyzéséből értesült arról, hogy gyermeke csoportját az óvodában jógáztatták. Az óvónő szerint ez nagyon tetszett a gyerekeknek, s a poszthoz be is linkelte azt a zenét, amire a gyerekekkel relaxáltak – egy Shiva istent imádó, „Hari Om Shiva Om” mantrára épülő indiai zeneszámot –, hogy a családok otthon is hallgathassák azt a gyerekekkel. Az óvónő bejegyzését a szülők lájközöne követte.

Kirekesztve

A 24 fős csoportban az idézett anyuka volt az egyetlen szülő, aki fennakadt a poszton, mivel elkötelezett keresztényként felháborította, hogy csak utólag, a bejegyzésből értesült arról, hogy az önkormányzati óvodában délelőtt jógafoglalkozást tartottak a gyermekeknek, amibe az ő háromévesét is bevonták az ő tudta nélkül. Ezért beírta a poszt alá az óvónőknek: nem járul hozzá ahhoz, hogy gyermeke a jövőben relaxáció, illetve jóga jellegű foglalkozásokon vegyen részt.

Az óvónők erre kioktatták őt, hogy az óvoda „projekt módszerrel” dolgozik, aminek lényege, hogy párhuzamosan zajló, különböző foglalkozások közül a kisgyerekek maguk választhatják ki, melyikben szeretnének részt venni. Nekik pedig nem áll módjukban elküldeni a kicsit, ha az éppenséggel jógázni szeretne. „Ha ez nem fogadható el, akkor olyan óvodát kell keresni, ahol más módszerrel dolgoznak!” – szólt az óvónők konklúziója, akik szerint az érintett szülő kérése már csak amiatt is megvalósíthatatlan, mert „mi lenne, ha mind a 24 szülő előállna ilyen kéréssel?”  

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!