hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„Az ajtón keresztül sorozták meg az erdélyi barátomat” - drámai magyar beszámolók a müncheni terrortámadásról
Szemtanúk az 50 éve történt müncheni túszdrámáról
„Az ajtón keresztül sorozták meg az erdélyi barátomat” - drámai magyar beszámolók a müncheni terrortámadásról

Az izraeli olimpiai csapat tagjai az elhunyt társaik tiszteletére tartott megemlékezés után, 1972. szeptember 6-án.(Fotó: AP)

2022. 10. 13.
Az 1972-es müncheni olimpián palesztin terroristák – a biztonsági intézkedések hiányát kihasználva – behatoltak az izraeliek szállására és 11 zsidó sportolót túszul ejtettek, majd megöltek. Az 50 éves évforduló alkalmából a magyar küldöttség tagjai idézték fel emlékeiket.

A Fekete Szeptember nevű terrorszervezet nyolc gépfegyveres tagja 1972. szeptember 5-én hajnali 4 óra 10-kor a kerítésen átmászva behatolt a Connolly Strasse 31. számú épületbe, és túszul ejtett 11 izraeli birkózót, illetve súlyemelőt. A terroristáknak könnyű dolguk volt, mivel semmilyen biztonsági személyzet nem volt jelen. Az épületek bejárata és a sportolók szobájának ajtaja is őrizetlenül nyitva állt. Az arcukat elfedő támadók megsebesítették az ellenállást megkísérlő Mose Weinberg birkózóedzőt és Romano súly­emelőt, akik a helyszínen életüket vesztették.

Terror az olimpián

 „Arra lettünk figyelmesek, hogy lövések dördültek el, majd nem sokkal később a rendőrség is megjelent a Connolly Strassén, ahol a miénk és az izraeli sportolók szállása is volt. Értesítettek minket, hogy ne hagyjuk el az épületet és a tetőteraszra se menjünk ki, mert veszélybe kerülhetünk. Azért mi csak kimentünk, mert szerettük volna tudni, hogy minek is lehetünk a részesei. Azt láttuk, hogy álarcos terroristák tárgyalnak a rendőrséggel, később tudtuk meg, hogy mi történt, és hogy mik voltak a terroristák követelései. Tekintve, hogy két nap múlva következtek volna a mi csapatversenyeink, minket közvetlenül is érintettek az események” – mesélte Schmitt Pál, aki a körülmények ellenére vívásban a dobogó legtetejére állhatott ezen az olimpián.

Dr. Hegedűs Csaba birkózó, aki szintén aranyérmet szerzett, tanúja volt a birkózóedző meggyilkolásának, sőt az közelről érintette.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!