Kártérítést követelnek az ENSZ-től a müncheni olimpián meggyilkolt izraeli sportolók családjai
Kártérítést követelnek az ENSZ-től a müncheni olimpián meggyilkolt izraeli sportolók családjai

Forrás: Youtube/CNN

2021. 11. 29.
Az 1972-es müncheni olimpia 11 izraeli halálát okozó mészárlás áldozatainak családtagjai 110 millió eurós (40,6 milliárd forintos) kártérítést követelnek az ENSZ által Moammer Kadhafi volt líbiai diktátortól 2011-ben elkobzott összegből. Úgy vélik ugyanis, hogy Kadhafi akkori líbiai vezető támogatta és aktívan segítette a támadókat, miután azok a vérengzés után elszöktek Münchenből.

Állításuk szerint Kadhafi ötmillió dollárral ajándékozta meg Jasszer Arafat akkori palesztin vezetőt a támadásért. Ezenkívül a három terrorista, akik túlélték a támadást, és

mindössze 54 nap után szabadultak a börtönből, Líbiába repültek, ahol hősként fogadták őket, majd Kadhafi segítségével sikerült el is bújniuk.

A Fekete Szeptember terroristái hamisított líbiai útlevéllel léptek be Németországba, és jutottak el az olimpia helyszínére, hogy végrehajtsák a támadást.

Izrael ENSZ-nagykövete, Gilad Erdan segített az ENSZ elé tárni azokat a dokumentumokat, amelyek igazolják Kadhafi részvételét az olimpikonok elleni terrortámadásban.

Németország az áldozatok családjainak néhány hónappal az olimpia után a Vöröskereszten keresztül egymillió dollárt utalt át, majd 2002-ben további három milliót.

A 2021-es tokiói olimpia megnyitóünnepsége alatt először adóztak egyperces néma csenddel az 1972-es müncheni olimpiai mészárlás izraeli áldozatainak.

,,Mi, az olimpiai közösség is emlékezünk az összes olimpikonra és közösségünk tagjaira, akik sajnos elhagytak minket, különösképpen azokra emlékezünk, akik életüket vesztették az olimpiai játékok során”

– mondta egy bemondó a megnyitó ünnepségen.

,,Az egyik csoport továbbra is erős helyet foglal el emlékeinkben, és képviseli mindazokat, akiket elvesztettünk a játékokon – az izraeli küldöttség tagjai az 1972-es müncheni olimpiai játékokon”

– tette hozzá a bemondó, amikor a stadion elsötétült.

1972. szeptember 5-én Münchenben, az 1972-es nyári olimpiai játékok alatt a Fekete szeptember elnevezésű palesztin terrorszervezet nyolc, gépfegyverrel felszerelkezett tagja a hajnali órákban betört az izraeli sportolók szálláshelyére, és tizenegy túszt ejtett, akik közül ketten – Moshe Weinberg és Joseph Romano – már a támadás során belehaltak súlyos sebesülésükbe. Miután a túszejtők követeléseit nem teljesítették, őket a sportolókkal együtt a Münchentől mintegy 30 kilométerre fekvő fürstenfeldbrucki repülőtérre szállították, onnan akartak Kairóba repülni. A felkészületlen és több hibát elkövető német rendőrség a repülőtéren akart lecsapni a palesztinokra, ám a kudarcba fulladó mentési kísérletben valamennyi izraeli sportoló – David Mark Berger, Ze'ev Friedman, Joseph Gutfreund, Eliezer Halfin, Andre Spitzer, Amitzur Shapira, Kehat Schorr, Mark Slavin, Jaakov Springer – életét vesztette.

(Jpost/Új Kelet/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!