hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Öngyilkos gyerekek: amikor 3000 diákra jut egy pszichológus
Mi állhat a tragédiák hátterében?
Öngyilkos gyerekek: amikor 3000 diákra jut egy pszichológus

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 10. 13.
Pár nap leforgása alatt lett öngyilkos egy 11 éves, majd egy 17 éves diák Magyarországon. Mindenki az iskolák felelősségét firtatta, miközben a rossz légkör és a segítő szakemberek hiánya miatt az iskolák nehezen tudnak megtartó erőt jelenteni a veszélyeztetett gyerekek számára. 

Megrázó hír volt nemrég, hogy a szabolcsi Gyürén egy 11 éves kislány a vonat elé lépett, és súlyos sérüléseket szenvedett.

A gyermeket nevelő nagyszülők szerint Hannát – egyéb családi nehézségek mellett – a társai is bántalmazták az iskolában, amit ők jeleztek az intézmény felé, mégsem történt semmi. Négy nappal később újabb tragédia rázta meg a közvéleményt: egy 11. évfolyamos újpesti gimnazista felakasztotta magát, ami a gimnázium Facebook-oldalára kitett posztból derült ki.

Hanna esete után a közvélemény haragja az érintett iskola felé fordult, a közösségi médiában szinte lincshangulat alakult ki, sokan az egész tanári kar menesztését követelték. Érthető módon mindenki a felelősöket keresi, de a szakemberek óva intenek az elhamarkodott ítélkezéstől, mivel ilyenkor alapos vizsgálattal lehet csak kideríteni, hogy történt-e zaklatás az iskola falain belül, tudtak-e róla a pedagógusok, s ha igen, mit tettek ellene. Nem beszélve arról, hogy egy gyermek életében az iskolánál is jobban meghatározó közeg a család, majd a kortársi kapcsolatok.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!