hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Orbán Viktor kormányalakítási filozófiája
Politikai stabilitás, belső rivalizáció, erőteljes gazdasági szemléletmód
Orbán Viktor kormányalakítási filozófiája

Fotó: MTI / Benko Vivien

2022. 05. 19.
Megalakult az ötödik Orbán-kormány, melynek szerkezete a korábbiakhoz képest erős gazdasági szemléletmódot tükröz (11 minisztériumból 6 gazdasági jellegű). Bár gyarapodott a tárcák száma, önálló pozíciót sem az oktatás, sem az egészségügy nem kaptak.

Most minden előfizetőnknek adunk! Fizessen elő a Hetek nyomtatott vagy online hetilapra a régi áron május 31-ig és spóroljon velünk. Részletek a hetilapban és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

Erőteljesen hiányolja az ellenzék az önálló egészségügyi, oktatási és környezetvédelmi minisztériumot az ötödik Orbán-kormányból. Erre fideszes körökből az egyszerű válasz így hangzik: ezen önálló tárcák nem kormánypárti, hanem ellenzéki ígéretek voltak. Mások a minisztériumok szerkezetében a Covid, az energiaválság és az orosz–ukrán háború miatt megtépázott gazdaság helyreállítását látják, de olyan magyarázatok is születtek, hogy a kormányzat jelenlegi egyedüli célja a hatalom megtartása.

Mielőtt az ember bármelyik narratívában jobban elmélyedne, érdemes áttekinteni a kormányalakítást szabályozó hazai közjogi berendezkedést és hagyományt. Ez alapján ugyanis az is megérthető, miért várja a hazai közvélemény bizonyos minisztériumok létét, valamint az is, miért van teljesen szabad keze a miniszterelnöknek kormánya kialakításában.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!