hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az Orbán-kormány előtt álló legnagyobb kihívások
Lesz-e béke és biztonság?
Az Orbán-kormány előtt álló legnagyobb kihívások

A politikai dinamika a Fideszen belüli erőterekbe helyeződött át.(Fotó: MTI / Illyés Tibor)

2022. 05. 05.
A belpolitika aligha állítja nagy kihívás elé az Orbán-kormányt a következő években, a nemzetközi politika és a gazdaság színterén azonban annál több kreativitásra és diplomáciai érzékre lesz szükség. Elemzőket kérdeztünk a témában.

Most minden előfizetőnknek adunk! Fizessen elő a Hetek nyomtatott vagy online hetilapra a régi áron május 31-ig és spóroljon velünk. Részletek a hetilapban és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

„Belpolitikai szempontból a kormány kegyelmi állapotban van, a Fideszen belüli erőtereknek azonban figyelmet kell szentelni: a politikai dinamika oda helyeződött át. Illetve a Parlamenten kívülre is érdemes figyelnie a kormánynak, hiszen a jelenlegi ellenzéknek nincs meg a szükséges társadalmi hitele az újjászerveződéshez, így a megújulás leginkább kívülről jöhet, ha jön” – kezdte a belpolitikai vonatkozásokkal Vona Gábor, a Második Reformkor Alapítvány alapítója. Szerinte ugyanakkor ennél nagyobb kihívást jelent majd a gazdaság helyzete és a nemzetközi kapcsolatok, ezek lesznek a legnagyobb – egymással is összefüggő – csataterek Orbán Viktor számára.

„Nagy kérdés, hogy a miniszterelnök hogyan tud az Oroszországgal és Putyinnal kialakított, kívülről igazából át nem látható viszonyrendszerből úgy kilépni, hogy az neki és az országnak ne okozzon nagy kárt. Nem­igen marad más lehetősége, mint hogy kössön egy új dealt az Egyesült Államokkal és az Európai Unióval. Ebben szerintem Németországgal és Franciaországgal viszonylag könnyű dolga lesz, mert mindkét ország érdekelt abban, hogy Magyarország ne kerüljön kontrollálhatatlan helyzetbe, ami az egész Európai Unióra kihatna. Az Egyesült Államok esetében már nehezebb a történet: itt többet kérhetnek tőle, mint amennyit ő roncsolódás nélkül tud adni” – fogalmazott Vona Gábor, aki szerint Magyarország és Oroszország között vannak olyan nem nyilvános megállapodások, amelyek felmondása Amerika számára fontos lehet, viszont Orbán Viktornak fájhat, főleg, ha Putyin ezt valamilyen módon szankcionálja. Hogy ezt az új egyezséget hogyan sikerül megkötni, az meghatározza majd a kormány gazdasági mozgásterét is, ráadásul azt is érdemes figyelembe venni – hangsúlyozta Vona –, hogy egy ilyen relatíve kis súlyú ország, mint Magyarország, rendkívül kitett a globális gazdasági nehézségek hatásainak. „Kétlem, hogy tartható az a kormányzati ígéret, hogy a lakosság ebből semmit nem fog megérezni. Nyilván először olyan bevételekhez igyekeznek nyúlni, amelyek a magyar gazdaságot kevésbé érintik, ilyen lehet a multik megadóztatása, aztán pedig következhet például a Budapesten vagy a baloldalhoz kötődő városokon történő spórolás. Amikor már a saját szavazóiknak is fájni fog, akkor valószínűleg igyekeznek majd bűnbakot gyártani, és olyan társadalmi törésvonalat támasztani mesterségesen, amelynek mentén ők tudják a többséget képviselni” – vélekedett Vona Gábor.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!