hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Spóroljon az energián! És olvassa el ezt a cikket!
Spóroljon az energián! És olvassa el ezt a cikket!

A kormány döntése sokakat rákényszerít a házi rezsicsökkentésre.(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2022. 07. 28.
A kormány rezsicsökkentéssel kapcsolatos bejelentése és a globális gazdasági válságról szóló hírek nyomán magyarok milliói kezdtek el gondolkodni azon, hogyan lehetne va­lahogy átlag alá szorítani az energiafogyasztást. Összeszedtünk néhány szakmai javaslatot, amivel házon belül elintézheti magának a rezsije csökkentését.

Ellepték az internetet a különböző energiatakarékossági tippek és javaslatok, amelyekre – valljuk be – jócskán van is igény, miután az ukrajnai háború, és az arra válaszul hozott átgondolatlan nyugati szankciók látókörön belülre hozták még a rezsicsökkentésben fürdőző magyar emberek számára is a gázválság rémképét. Még abban az esetben is érdemes megszívlelni a szakmai szempontból is valid tanácsokat, ha az ember az átlagfogyasztás alatt van – hiszen a gyengülő forint, az elszabaduló infláció, de még a ki tudja hanyadik Covid-hullám is komolyan meggyengítheti nemcsak a nemzet, de a családok gazdálkodását is. Most mindenki ott spórol, ahol tud – és milyen jól teszi. Tehát – takarékoskodva még a leütött karakterekkel is, jöjjenek a beharangozott tippek energiaspórolásra.

Stand by me

A különféle szórakoztató elektronikai eszközöknél (tévé, laptop, házimozi rendszer stb.) van egy úgynevezett standby funkció, azaz készenléti állapot, aminek az a lényege, hogy kényelmesebbé teszi a felhasználó részére a ki-be kapcsolgatást. Tehát hiába kapcsoljuk ki ezeket az eszközöket távkapcsolóval, azok csak alvó funkcióba kerülnek, hogy aztán villámgyorsan felébredjenek egy újbóli bekapcsolásra. Ezzel az a gond csupán, hogy hiába nem használjuk alvás vagy éppen munka közben ezeket a készülékeinket odahaza – azok bizony eszik az áramot.

A 24.hu újságírója csinált is egy kísérletet magánál, hogy mennyit tudna spórolni akkor, ha használat után fixen és ténylegesen kikapcsolja ezeket az eszközeit. Az eredmény magáért beszél, havi fogyasztásának a 10 (!) százalékát takarította meg csak azzal, hogy azok nem voltak standby üzemmódban folyamatosan. Más számítások szerint ez éves szinten akár 440 kWh áram megtakarítást is jelenthet.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!