hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mi véd meg a szélsőségektől? - holokauszt emléknap volt az iskolákban
Mi véd meg a szélsőségektől? - holokauszt emléknap volt az iskolákban

A Nevek csarnoka a Jad Vasem emlékközpontban.(Forrás: Wikipédia / Jotpe / CC BY-SA 4.0)

2022. 04. 21.
A teljes vidéki magyar zsidóság gettósítása 1944. Április 16-án kezdődött Kárpátalja és Északkelet-Magyarország nagyobb városaiban, embertelen körülmények között. Egy hónap múlva Auschwitz-Birkenauba deportálták a gettólakók százezreit, ahol zömüket azonnal megölték. Rájuk emlékeztek az évforduló kapcsán az iskolákban.

Mint ismeretes, 2001-ben – Pokorni Zoltánnak, az első Orbán-kormány oktatási miniszterének javaslatára – április 16-át a magyarországi holokauszt iskolai emléknapjának nyilvánították, de a megtartása nem kötelező jellegű. Ezen túlmenően a holokauszt története 2012 óta a NAT része, és szerepel az érettségi témasorban is.

„A holokauszt-emléknap sorsa mindenhol attól függ, hogy van-e valaki az iskolában, aki ambicionálja a témát: ő szervezhet helytörténeti sétákat, hívhat vendégeket is, satöbbi. Mindezt természetesen tanítási időn felül, nem kötelező jelleggel – így aztán sok helyen nem is forszírozzák annyira az emléknapokat”

– mondta lapunknak egy állami gimnázium magyartanára, aki 28 éve van a pályán, és sokféle iskolában dolgozott már.
A holokauszt-oktatással és tanár-továbbképzéssel foglalkozó Zachor Alapítvány 2017-es nagyszabású kutatásából is az derült ki, hogy a tantervi túlszabályozottság, a rendkívüli tananyagmennyiség és a túlterheltség megnehezíti, hogy a tanárok megfelelő időt és módszereket (infokommunikációs eszközök, élő vagy virtuális találkozások túlélőkkel, helytörténeti séták stb.) találjanak a téma tanítására, jóllehet, a holokauszt oktatásában különösen érvényes, hogy személyesség nélkül nem igazán tud mélyreható lenni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!