hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hova tűntek az ellenzéki szavazók?
A Fidesz kétharmados győzelmének okai
Hova tűntek az ellenzéki szavazók?

Márki-Zay Péter beszéde elmondása előtt az eredményváró rendezvényen, a Városligeti Műjégpályán.(Fotó: MTI / Illyés Tibor)

2022. 04. 07.
A legtöbben azt azért biztosra vették, hogy a Fidesz meg fogja nyerni a választást, de arra talán még a kormánypártok kampányközpontjában sem gondoltak volna, hogy ekkora fölénnyel. Az okok között nemcsak az szerepel előkelő helyen, hogy az ukrajnai háború új tétet adott az április 3-ai döntésnek, hanem az is, hogy az ellenzék totálisan elszámolta magát.

Egészen elképesztő fölénnyel nyerte meg a Fidesz–KDNP az április 3-ai választást, a mandátumok bőven több mint kétharmadát megszerezve ezzel. Hogy pontosan mennyit, azt vélhetően akkor fogjuk csak megtudni, amikor a kedves olvasó olvassa ezt

a cikket, lapzártánkig ugyanis a levélszavazatokat, a külképviseleti szavazatokat és az átjelentkező szavazatokat sem számolták meg még teljesen. Annyi viszont már most bizonyos, hogy a kormánypártok ismét kétharmados többséggel vezethetik az országot, miközben az ellenzéki térfél is jelentősen átalakult, hiszen új szereplőként megjelent a Parlamentben a Mi Hazánk, amely bizonyos szempontból – ha kissé aszimmetrikus módon is, de – ismét megteremtette a centrális erőteret az országgyűlésben.

Hova tűntek az ellenzéki szavazók?

A választói magatartást vélhetően még hosszú heteken át elemzik majd a szakértők, azt viszont már most teljesen egyértelműen lehet látni, hogy a 2018-as országgyűlési választások eredményéhez képest az ellenzéki összefogás pártjai elveszítettek körülbelül 850 ezer szavazót. A legnagyobb kérdés nyilvánvalóan az, hogy hova tűntek ezek az emberek az ellenzék mögül.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!