hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kedves Olvasó!
Iszonyatosat megy
Kedves Olvasó!

2021. 09. 30.
Nagy dilemmában lehetnek azok az ellenzéki szavazók, akik nemcsak Orbánt Viktor távozását szeretnék látni, de a Gyurcsány-korszak visszatéréséből sem kérnek.

Az ellenzéki előválasztás első fordulójában ugyanis – a lapzártánk idején elérhető részeredmények szerint – Dobrev Klára magabiztosan verte a mezőnyt. Már a voksolások idején is érezhető volt, hogy még az ellenzéki miniszterelnökjelölt-aspiránsok is kényelmetlennek érzik, hogy – Gyurcsány Ferenc szavait idézve –„Klári iszonyatosat megy”. Ez érthető is, hiszen nem kell nagy politikai elemzőnek lenni ahhoz, hogy belássuk: a Demokratikus Koalíció jelöltje az egyik legmegosztóbb szereplő a mezőnyben, amennyit vele nyer az összefogás, annyit nagyon könnyen veszíthet is. De hát ilyen a politika: tetszettek volna úgy mozgósítani, mint a DK. 

Kép: Vörös Szilárd / MTI / Hetek-grafika
Kép: Vörös Szilárd / MTI / Hetek-grafika

Az jól látszik, hogy az ellenzéki oldalon még mindig Gyurcsány érzi legjobban a műfajt, és ő hajlandó a legtöbbet dolgozni a „terepen”.

Más kérdés, hogy annak idején kormányfőként sikerült olyan mély nyomot hagynia maga után, hogy még az Orbán-ellenes táborban sem mindenki tekinti megfelelő alternatívának. Márki-Zay Péter meglepetéseredménye – és a Gyurcsányékkal összefogó Jakab Péter vártnál gyengébb szereplése – éppen azt mutatja, hogy sok ellenzéki valami merőben újat szeretne a hazai politikában. 

A helyzet mégis az, hogy az ellenzék vezető ereje a DK lett, és minden hozzájuk képest történhet csak a jövőben. Ha Karácsony Gergely lesz Orbán kihívója, akkor kérdés, hogy Gyurcsányék mennyire törik majd magukat az ő érdekében, ha viszont Dobrev Klára lesz a befutó, akkor a Fidesz kampánygurui alighanem pezsgőt bontanak.
 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!