hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Elkaszálta a kormány népszavazásra benyújtott kérdését a Kúria
Emberi joggá tennék a kiskorúak nemátalakítását?
Elkaszálta a kormány népszavazásra benyújtott kérdését a Kúria

Illusztráció(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2021. 10. 28.
Nem hagyta jóvá a kormány – gyermekvédelmi népszavazás részét képező – kérdését a Kúria. A bíróság szerint ugyanis az Alaptörvénnyel ellentétes népszavazásra bocsátani, hogy a nép egyetért-e azzal, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nemátalakító kezelések.

A hogyan a Hetek is többször beszámolt arról, Magyarország kormánya a gyermekvédelmi törvénycsomagot és az Alaptörvény kilencedik – hagyományos családmodellt védő – módosítását követően több, az LMBTQ-propagandával szemben a gyerme­kek védelmét szolgáló kérdést népszavazásra kívánt bocsátani.

A kérdéseket többen megtámadták – köztük a Magyar Kétfarkú Kutyapárt is – a Kúria előtt, a magyar Legfelsőbb Bíróság ugyanis jogosult megváltoztatni a Nemzeti Választási Bizottság döntését, ami korábban már jóváhagyta a kormány kérdéseit. A Kúria vizsgálata során az egyik kérdés, miszerint „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nemátalakító kezelések?” elbukott, és a bíróság a népszavazásra javasolt kérdés hitelesítését megtagadta. Valójában azonban nem a megtagadás ténye, hanem indoka az, ami igazán érdekes.

A Kúria ugyanis kifejezetten az alaptörvényi követelményekre tett hivatkozásokat vizsgálta, azaz az Alaptörvény értelmezését választotta eljárási vagy formai kérdések vizsgálata helyett. Márpedig hazánkban az Alaptörvény értelmezése az Alkotmánybíróság hatásköre, ez az a szerv, amely az alkotmány szövegének „hivatalos” jelentését meghatározza.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!