hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Téveszmék és jogos kérdések: ezért hódít az oltásellenesség
Csak ideológiamentes kommunikáció növelheti a bizalmat
Téveszmék és jogos kérdések: ezért hódít az oltásellenesség

Fotó: Shutterstock/ Puzzlepix

2021. 03. 18.
A COVID-19 járvány mellett egy nehezebben észlelhető, elsősorban az elmét támadó fertőzés is globális méreteket öltött. Ez a „vírus” amellett, hogy az adott egyén szervezetét fenyegeti, a környezetében élők egészségére is pusztító hatással lehet.

A vakcinaellenesség gondolata és mozgalma mindeddig rezisztensnek bizonyult a tényekkel szemben, ami rendkívül megnehezíti a társadalom minden rétegét érintő vita érdemi kezelését. A kialakult véleményháborút a szemben álló felek részéről gyakran megjelenő heves érzelmek, a politikai és világnézeti kérdések beszivárgása is bonyolítja.

A vakcináció megjelenését szorosan követte a vakcinaellenesség kialakulása, mely kezdetben nem csak a laikusokra volt jellemző. Az első oltás Edward Jenner angol sebész nevéhez fűződik, aki megfigyelte, hogy az enyhébb lefolyású tehénhimlő fertőzésen átesett tehenészlányok védettséget élveztek a fekete himlővel szemben. A megfigyelések igazolása érdekében Jenner egy nyolc­éves fiút egy tehénhimlő okozta bőrelváltozásból szár­mazó gennyel fertőzött meg, aki ennek hatására védetté vált a feketehimlővel szemben. Jenner a kísérlet eredményét szerette volna publikálni, de kérvényét a szakmai kollégium elutasította, a bevett gyakorlatoktól eltérő módszerét helytelenítette. A kezdeti ellenállás azonban az eredmények láttán feloldódott, és 1853-ban Nagy-Britanniában kötelezővé tették a védőoltást. A társadalom nem fogadta kitörő örömmel az állati eredetű kórokozót tartalmazó váladékkal való oltakozás ötletét. A tömeges oltási kampányok számos helyen zavargásokhoz vezettek. A vakcinációt és az abban segédkezőket gúnyrajzokon ábrázolták, a támogatók személyének hitelességét álhírek terjesztésével ásták alá, és a vakcinát, mint a gyermekeket fenyegető halálos veszélyt mutatták be.

Nincs új a nap alatt, a jelenkori oltásellenes mozgalom is hasonló taktikákkal operál.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!