hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mi köze az abortált magzatoknak a vakcinákhoz?
A védőoltások bioetikája
Mi köze az abortált magzatoknak a vakcinákhoz?

Fotó: Shutterstock/ Puzzlepix

2021. 03. 25.
A Covid-járvány kapcsán (is) rendre felmerül, hogy azok a vakcinák, amelyek fejlesztéséhez és gyártásához abortált magzatok sejtjeiből származó sejtvonalakat használnak, etikailag kifogásolhatóak. Ezeknek az oltásoknak a felvétele azonban nem jelenti az abortusz támogatását.

Ha van rá mód, akkor ne a Johnson & Johnson vakcinájával oltassák be magukat, hanem más oltóanyaggal – erre hívta fel a katolikus hívők figyelmét a napokban a Vatikán közleménye. Az etikai dilemma amiatt merült fel – már nem először –, mert a Johnson & Johnson oltóanyagának kifejlesztéséhez és gyártásához egy abortált magzat sejtjeiből származó sejtvonalat is felhasználtak (az eljárás bevett a tudományos fejlesztésekben, sőt, kozmetikai és élelmiszeripari termékek előállításához is használják). A kérdést bonyolítja, hogy más gyártók is használtak hasonló technológiát – a CitizenGo összesítése szerint a Magyarországon alkalmazott oltóanyagok közül csak a kínai Sino­pharm vakcinája tekinthető teljesen etikusnak ebből a szempontből. (A Pfizer és a Moderna a tesztelésnél részben, a Szputnyik V és az Astra Zeneca esetében pedig a fejlesztés és gyártás, valamint a laboratóriumi tesztelés során is minden esetben használtak abortált magzatok sejtjeiből kitenyésztett sejtvonalat.)

A katolikus értelmezés nem egységes a témában, voltak olyan egyházmegyék az Egyesült Államokban, amelyek arra az álláspontra helyezkedtek, hogy a hívek semmiképpen nem fogadhatják el az érintett vakcinákat, mert azok „erkölcsileg komp­romittálódtak”.  A Vatikán már 2005-ben, XVI. Benedek pápa idején is foglalkozott az oltáskérdéssel: tudományos és etikai alapon készített állásfoglalást adott ki a témában. A dokumentum egy amerikai katolikus közösség vezetőjének levelére született válasz, aki azt kérdezte, hogy a pápa szerint megtagadható-e a kötelező gyermekoltás, amennyiben az oltóanyag előállítása abortumokhoz köthető. Az akkori vatikáni állásfoglalás egyenesen a gonosszal való együttműködésként értékelte azt az eljárást, amelynek során vakcinákat abortált magzatokból származó sejtvonalak segítségével állítanak elő. Mi több, e szerint azok is részesei az abortusz erkölcsi bűnének, akik forgalmazzák vagy használják az ilyen védőoltásokat (vagy­is maguk a szülők is). Ezek használatától csak abban az esetben lehet eltérni – hangsúlyozták –, ha a lakosság egésze jelentős egészségügyi veszélynek van kitéve, amennyiben a kötelező oltás elmarad. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!