hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tényleg kirekesztő lenne a védettségi kártya?
Ezért értelmetlen a sárga csillagot emlegetni
Tényleg kirekesztő lenne a védettségi kártya?

Fotó: MTI / Mónus Márton

2021. 05. 05.
Az elmúlt hetekben óriási vita bontakozott ki annak kapcsán, hogy miért csak azok jogosultak bizonyos kedvezményekre, akik már rendelkeznek védettségi igazolvánnyal. Sokan azzal érvelnek, hogy az ilyesfajta megkülönböztetés azonos azzal, ahogyan a náci érában a zsidókat diszkriminálták.

Ez egy véleménycikk.

Az összehasonlítás alapvetően kegyeletsértő, ráadásul nem is igaz. Van olyan vendéglátóipari hely, amely éppen a védettségi igazolvánnyal nem rendelkezőkkel való szolidaritás érdekében nem nyitotta ki a belső helyiségeket, hiszen a teraszokat e nélkül is igénybe lehet venni, így nem kell különbséget tenniük a vendégeik között. Ez az üzemeltető szabad döntése, ahogyan ebben a történetben minden az egyén döntésén múlik, ellentétben a múltban történt, de összehasonlításul szolgáló tragédiában. Az alábbiakban cáfolni szeretném, hogy a védettségi igazolvánnyal nem rendelkezők ugyanúgy ki vannak rekesztve, mint ahogyan a megbélyegzett zsidók a nácik uralta Európában. Mivel a lentiek az én véleményemet tükrözik, nem kötelező velem egyetérteni. Elgondolkodni azonban szabad.

Ha már a hasonlításnál maradunk, akkor nagyon igaz, amit egy holokauszt-túlélő mondott a járvánnyal kapcsolatosan: „Mindenki zsidó lett!” A 2020-as év elejétől felsejlő és megakadályozhatatlannak tűnő fertőzés végül világjárvánnyá vált, és néhány hét alatt felforgatta azt az életet, amelyet az emberiség kiszámíthatónak gondolt. Hirtelen mindannyiunknak egészségügyi maszkot kellett hordanunk, pillanatok alatt eltűntek a kézfertőtlenítő szerek az üzletek polcairól. A tartós élelmiszerekből és alapvető háztartási cikkekből olyan felvásárlási hullám indult el, amely néhány nap alatt összeomlást okozott még a nagy élelmiszerláncoknál is. Hiánycikk lett az toalettpapír, a liszt és az élesztő. Mindenki hosszú távú áruhiányra rendezkedett be, és igyekezett a maga és családja túlélését biztosítani.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!