hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„Mozgó háború zajlik” – interjú Békés Mártonnal 2022 kihívásairól
Mi a tétje a 2022-es választásnak, és fellázadhatnak-e a fiatalok a balliberális véleménydiktatúrával szemben?
„Mozgó háború zajlik” – interjú Békés Mártonnal 2022 kihívásairól

Fotó: Dósa Gyôzô

2021. 02. 10.
A rendszerváltás után 2010-ig a liberális elit szoros kézzel fogta a kulturális hatalom gyeplőjét – állítja Békés Márton politológus. A Terror Háza kutatási igazgatójától megkérdeztük, az elmúlt tíz évben mennyire sikerült kiépíteni a konzervatív gondolatok hálózatát, mi a tétje a 2022-es választásnak, és fellázadhatnak-e a fiatalok a balliberális véleménydiktatúrával szemben?

Névjegy

BÉKÉS MÁRTON (Szombathely, 1983) történész PhD, politológus, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója, a Kommentár főszerkesztője. Legutóbbi könyve a Kulturális hadviselés – A kulturális hatalom elmélete és gyakorlata (2020). Nős, Budapesten él. 

Épp most van a 150 éves évfordulója annak, hogy létrejött a Német Birodalom, amelyhez kötik a modern kori kultúrharc megszületését. A Bismarck és a pápa közötti konfliktus a politikai és a spirituális hatalom közötti küzdelem új korszakát jelentette. Mennyiben változott ez meg a jelenkorra?

– A német Kulturkampf, azaz „kultúrharc” az 1870-es évek folyamata volt, és arról szólt, hogy a protestáns porosz elit, amely a Német Birodalom magállamát uralta, vissza akarta szorítani az ultramontánnak tekintett katolikus egyház kulturális befolyását. Ez a konfliktus felekezeti jellegű volt, de valójában szuverenitáskérdést vetett fel, mégpedig azt, hogy honnan uralják a szíveket és elméket: Berlinből vagy Rómából? Az Egyesült Államokban a Clinton-adminisztráció idején indult el a culture war, vagyis a „kulturális háború”. Ez erősebb kifejezés, és manapság már középtávú következményeit is láthatjuk a BLM-mozgalomban, a progresszív woke („újfelvilágosult”) kultúra és a metoo-kampány tekintetében vagy a genderkérdéssel összefüggésben. Ez nem elsősorban az állam, hanem az egyén és a közösségek kultúrájáról szól, s igen veszélyes folyamat. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!