hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Lex Facebook: hogyan szabályozhatná Magyarország a közösségi médiát?
Nemzetállamok és globális multicégek csatatere
Lex Facebook: hogyan szabályozhatná Magyarország a közösségi médiát?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2021. 02. 03.
Varga Judit igazságügyi miniszter a napokban jelentette be a közösségi médiában, hogy tavasszal a globális tech vállalatok működését szabályozó törvényjavaslatot fog benyújtani. Ezzel a lépéssel hazánk is csatlakozik azon országok sorához, akik jogi eszközökkel szeretnének fellépni a multinacionális IT vállalatok világnézeti elfogultsága ellen.

Facebook és a Twitter tartalomszűrését már évek óta ferde szemmel figyelik konzervatív oldalról, a vádak szerint ugyanis ezen két közösségimédia-platform moderátorai elfogultak a konzervatív tartalmakkal szemben, nagyobb aktivitással törölnek ,,sértő” bejegyzéseket, tiltanak le konzervatív felhasználókat.

A Twitter legutóbbi, a The Daily Citizen ellen irányuló cenzúrája például ismét sokaknál kiverte a biztosítékot. Az említett újság a Focus on the Family nevű keresztény családvédő szervezethez tartozik, és hírként megosztották, hogy Joe Biden amerikai elnök egészségügyi miniszternek nevezte ki a transzgender Dr. Rachel Levine-t.  A The Daily Citizent a következő mondat miatt függesztették fel: ,,Dr. Levine egy transzgender nő, vagyis egy férfi, aki nőnek hiszi magát.” 

A közösségi oldalak, köztük a Facebook jogi szabályozása nem egyszerű feladat, erre jó példák a már jelenleg is hatályban lévő törvények. Ezek többsége nem a vállalat belső működé-s sét, működési alapelveit szabályozza, hanem az általuk üzemeltetett platformon megjelenő tartalmakat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!