hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ezért fontosak az ellenzéknek a határon túli magyarok
A DK-Momentum vita és a külhoni szavazatok
Ezért fontosak az ellenzéknek a határon túli magyarok

A Momentum elnöke szerint Gyurcsány Ferenc (képünkön) pártja nem a legjobb barátja a határon túli magyarságnak.(Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

2021. 02. 18.
Annak ellenére, hogy a határon túli magyarok voksai az előző országgyűlési választáson egy mandátumot sem jelentettek a kormánynak, állandó vita tárgyát képezi a szavazati joguk. Ez még az ellenzéken belül is törésvonalat képez: a DK nem köt kompromisszumot.

Kisebb vitát eredményezett Fekete-Győr Andrásnak, a Momentum elnökének kijelentése, miszerint a Demokratikus Koalíció nem a legjobb barátja a határon túli magyarságnak, de mivel ez a párt volt az egyetlen az összefogásban, ami másként gondolkozik a kérdésben, végül engedtek az ötpárti többségnek. Ezt a politikus az Azonnalinak adott interjúban fejtette ki, melyet többen az összefogáson belüli pozícióharc egyik jeleként értékeltek.

Az interjúban a pártelnök az ellenzéki összefogáson belüli kompromisszumos megállapodások egyik pozitív példájaként a határon túli magyarokkal való együttműködésről szóló megegyezést hozta fel. Kifejtette, hogy mindegyik párt meg tudott egyezni azzal kapcsolatban, hogy az ellenzéki közös program hat pontja közül az első a társadalmi békéről és a határon túli közösségekkel való együttműködésről szóljon. A nyilatkozatnak azonban érdekes utóélete lett az összefogáson belül.

A kompromisszumról szóló kijelentésre elég hamar elutasító válasz érkezett: a DK frakcióvezető-helyettese, Arató Gergely cáfolta, hogy bármiféle megállapodás született volna a határon túliak szavazati jogával kapcsolatban. Facebook-oldalán azt írta, hogy mivel ő vezeti a közös programot előkészítő hatpárti bizottság munkáját, határozottan állíthatja, hogy a közös ellenzéki programalkotó tárgyalásokon nem született ilyen döntés. Azt is hozzátette, hogy pártja igenis barátja a külhoni magyarságnak:

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!