hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A jobbszélről a mainstreambe
Kormánypárti és ellenzéki gesztusok a „nemzeti radikalizmus” felé?
A jobbszélről a mainstreambe

Soós Lajos

2020. 04. 15.
Egy, a Jobbik jobbszárnyán elhelyezkedő politikus nyerte a hétvégén a duna­újvárosi időközi választást. Ez a jelek szerint már nem segít a szétesés egyre súlyosabb jeleit mutató, 2018-ban még a legnagyobb ellenzéki pártnak számító Jobbikon, de lehetővé teheti, hogy a párt szélsőjobboldali (múltú?) politikusaiátmentsék magukat a mainstreambe. Eközben mintha a kormányzat is gesztusokat akarna tenni a Horthy-nosztalgia kanonizálásával a 20. századi (szélső)jobboldal szellemi örököseinek – részben erről szól a január vége óta a Nemzeti alaptanterv körül folyó rosszízű vita. Hogy a két dologban mi a közös? A jelek szerint mind a kormány-, mind az ellenzéki oldal kész gesztusokat tenni a radikális jobboldali eszmék képviselői felé.

Kálló Gergely jobbikos politikus, a Jobbik, a Demokratikus Koalíció, az  LMP, az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd jelöltje nyerte a vasárnapi időközi országgyűlési képviselő-választást a Fejér megyei 4-es számú választókerületben, Dunaújvárosban és környékén. Kálló Gergely közel 11 ezer voksot kapott, ami a leadott szavazatok 56,29 százaléka. A Fidesz támogatásával függetlenként induló Molnár Tibor közel 7 és fél ezer (37,72 százaléknyi), míg a független Sürü Renáta nem egészen 600, azaz 3 százaléknyi, a Mi Hazánk jelöltje, Árgyelán János több mint 400 (2,2 százaléknyi), míg a zöldek jelöltje, Medveczki Zoltán 133 (0,7 százaléknyi), Borbély József, a Tempo Párt jelöltje 26 (0,1 százaléknyi) szavazatot kapott. A választási részvétel 28,87 százalékos volt, a 67 471 választásra jogosultból 19 482-en járultak az urnákhoz.

A Jobbik 2018 óta dominálja a választókerület politikai életét. 2018-ban ez volt az egyetlen választókerület, ahol a jobbikos jelöltnek, Pintér Tamásnak egyéni győzelmet sikerült elérnie. A megye keleti részét lefedő, Dunaújváros központú egyéni választókerületben azért kellett időközi választást tartani, mert Pintér Tamást tavaly októberben Dunaújváros polgármesterévé választották. Mivel a két tisztség összeférhetetlen, Pintér lemondott országgyűlési képviselői mandátumáról.

Kálló Gergely győzelme nem egyszerűen a 2018-as és 2019-es dunaújvárosi jobbikos sikerek megismétlődését jelenti. Egyfelől kiderült, hogy országgyűlési választáson is működik a baloldali és jobbikos szavazók együttműködése (erre 2018-ban még a pártok nem voltak nyitottak, így az együttműködés első éles tesztje a 2019 októberi önkormányzati választás volt). Ám még valamiért újdonság Kálló győzelme: ő ugyanis nem egyszerűen jobbikos politikus, de a párt környéki militáns szervezetek világából érkezett az országgyűlésbe. Magyarul: a baloldali ellenzék egységesen egy kifejezetten radikális jobboldali múltú politikus mögé állt ebben a kampányban – és stratégiájuk sikerre vezetett. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!