hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hogyan legyen nemzeti érzelmű a Nemzeti Alaptanterv?
Magyary Ferenc véleménycikke
Hogyan legyen nemzeti érzelmű a Nemzeti Alaptanterv?

A NAT-ban megjelennek az értékelvű és a nemzeti elkötelezettséget erősítő, nemzeti kultúrát átörökítő elemek, ami Nemzeti Alaptantervről lévén szó, a világ legtermészetesebb dolga lenne.(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2021. 08. 17.
A NAT átalakítása után elérkezett a felsőfokú tanárképzés átalakítása is történelem tantárgyból. Ami egy teljesen logikus következő lépése a NAT megváltozásával elindult átalakulási folyamatnak, és mint minden változtatásnál, most is felvetődnek kérdések, amelyekről lehetne beszélni.

Ez egy véleménycikk.

Például, hogy 12 vagy 10 féléves képzés elég-e, és külön kell-e választani a középszint oktatásához elegendő képzést, és az emelt szinthez újabb két félév kell-e? Ám a vita nem erről folyik, hanem Takaró Mihály személyéről, akiről úgy hírlik, hogy tanácsadóként a tanárképzés átalakításában is szerepet kap. A kultúrharc újraindul, újabb műveleti területeken.

Ezt mutatja az is, hogy Nyáry Krisztián, aki annak idején Kölcsey homoszexualitását vélte felfedezni (az egész irodalomtörténész szakma felzúdulását jobb- és baloldaltól függetlenül magára vonva, mert bizonyos Kölcsey-idézetek értelmezésének elferdítésével és mások figyelmen kívül hagyásával akarta a neki oly kedves genderideológiát belemagyarázni a nagy költő életművébe), most azzal állott elő, hogy az európai irodalom kezdetei a homoszexualitás ábrázolásával indultak. Ez akkor is egyoldalú, túlzó és tudatosan torzító állítás, ha tudunk Szapphó költészetéről. Ugyanaz történik most, mint az ötvenes években, amikor a kommunizmus ideológusai az osztályharc jegyeit akarták felfedezni minden történelmi előzményben, mint a megállíthatatlanul bekövetkező győztes, kommunista világforradalom előzményét.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!