hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„Ez nem érzékenyítés, hanem szellemi hormonkezelés” - Pécsi Rita neveléskutató a botránykönyvről
Ez egy alattomos propaganda
„Ez nem érzékenyítés, hanem szellemi hormonkezelés” - Pécsi Rita neveléskutató a botránykönyvről

Pécsi Rita neveléskutató(Fotó: Youtube / M5, Forrás: Labrisz Kiadó)

2020. 10. 07.
Pécsi Rita neveléskutatóval beszélgettünk a mesébe bújtatott genderpropahanda veszélyeiről. Szerinte egyértelmű, hogy itt propagandáról van szó. A módszert nagyon alattomosnak tartja, mert a könyv esetében  nem jelölik a borítón, hogy itt nem klasszikus tartalommal fogok találkozni, hanem valami mással.

Mit gondol, lehet-e meséknek nevezni a Meseország mindenkié kötetben megjelent történeteket? 

– Klasszikus mesének semmiképpen sem – ennek a műfaji követelményeit az ebben a könyvben szereplő történetek jelentős része nem teljesíti. Minden, a gyerekeket jól ismerő nevelő tisztában van azzal, hogy a gyermekeknek feltűnően világos iránymutatásra van szükségük óvodás- és kisiskoláskorban. A jót jónak kell nevezni, a rosszat rossznak, a nappalt nappalnak, az éjszakát éjszakának, és őszintén kell beszélni a születésről, a halálról, illetve arról is, hogy vannak az életben segítő és ártó emberek. A klasszikus, jó mese pontosan ezt teszi, és ezzel egy iránytűt ad a gyerekek kezébe. 

A Meseország mindenkié című könyv legtöbb története nem ilyen. Ezek ugyanis egy pályázatra íródtak, amelynek eleve az volt a célja, hogy a szerzők saját szempontjaik alapján írjanak át klasszikus történeteket. Ez nagyon veszélyes pálya, hiszen itt minimum évszázadok tudásáról, élettapasztalatáról, sallangmentessé csiszolt történeteiről van szó, amelyek az elmúlt korokban segítettek lefektetni azokat az alapokat, amelyekre a személyiség megerősödéséhez az embernek és az embergyermeknek szüksége van. Ezeket az alapokat a jó műmesék sem írják át, csak talán másként tálalják. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!