hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„Dráma van” – egészségügyisek a járvány második hullámáról
És ez csak a felfutási szakasz
„Dráma van” – egészségügyisek a járvány második hullámáról

Illusztráció(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2020. 11. 05.
December közepére a kórházak elérhetik teljesítőképességük határát – derült ki a héten Orbán Viktor szigorításokat részletező bejelentéséből. Az egészségügyi dolgozók azonban már most kongatják a vészharangot. Hetek-körkép.    

Egy végzős orvostanhallgató szerint az egyetemen olyan is elhangzott, hogy aki nem hajlandó részt venni a tesztelésekben, az nem kap diplomát. „Jött egy kör-e-mail az önkéntes teszteléssel kapcsolatban, aminek nagyon kötelező jellege volt. Most ízelítőt kaptunk a kirendeléses rendszerből” – mondja a hallgató. Szerinte nagy a mentősöknél a terhelés, mivel az alapeseteket is el kell látniuk, és nem elég a kapacitásuk. Így a meghatározott heteken most napi tíz órában egyfolytában tesztelnek a medikusok, kettesével járnak ki a címekre, amihez kapnak védőruhát, gépkocsit, és rendszeresen szűrik is őket. S mivel a végzősökkel és fogorvostan-hallgatókkal együtt sincs elég tesztelő, ezért a részvételt az alsóbb évfolyamokra is kiterjesztették. Forrásunk szerint a fővárosban jelenleg napi kétezer tesztet tud elvégezni a mentőszolgálat.

„Hálásak, hogy megyünk, úgy tűnik, ez valódi segítség” – mondta a medikus, megjegyezve, hogy kissé kaotikus még a rendszer, mert előfordul, hogy minden családtaghoz külön tesztelő megy, „de már egyre javul a koordináció”.  

Az egészségügy átszervezése mindennapos téma a hallgatók között. „A leggyakrabban azt hallom, hogy aki eddig itthon tervezte a jövőjét, az is el akar menni külföldre. Ez leginkább a kétéves kirendelés és a munkaviszony megváltoztatása miatt van. Nagyon örültünk a béremelésnek és a hálapénz kivezetésének, de a feltételek hallatán becsapottnak éreztük magunkat” – mondta a medikus, aki úgy becsüli, hogy hallgatótársai kétharmada eltűnhet külföldön, a többiek zömét pedig jó eséllyel felszívja a magánszféra. (A korábbi felmérések 30-50 százalékos kivándorlási tervet mutattak.) „Az egészségügyi szakmát eléggé demoralizálja, hogy a járvány közepén, a fejünk felett akarják a rendszert ilyen ultimátumszerűen átalakítani – nem beszélve arról, hogy egy 14-16 órás műszak után kinek van feje arra, hogy a nem létező jogszabályokat böngéssze” – erősítette meg a medikus.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!