hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Munka nélküli pályakezdők

1998. 08. 08.
Az Országos Munkaügyi és Módszertani Központ adatai szerint a nem pályakezdő munkanélküliek száma hat hónapja fokozatosan csökkent, mégis a júniusi adatokhoz képest 3,45 százalékkal nőtt a regisztrált munkanélküliek száma. A növekedést a pályakezdők munkaerőpiacra történő beáramlása okozza. Jelenleg a fiatal munkanélküliek száma a júliusi adatok szerint 37 ezer 700. Ez az idei pályakezdők 26,8%-át jelenti, azaz az iskolapadból kikerülők ennyi százaléka nem talált munkát, s jelentkezett a munkanélküli-hivatalnál. A munkaügyi szakértők egyébként azt várják, hogy ez az arány a következő hónapokban – a vakációs időszak után – növekedni fog, mivel sok volt diák csak ezután kezd el keresni, és "nem találni" munkahelyet. Harrach Péter szociális és családvédelmi miniszter a munkanélküliség várható alakulásával kapcsolatosan elmondta: a munkanélküliek száma az elkövetkező években fokozatosan csökkenni fog, hirtelen ugrásszer? csökkenés azonban nem várható. A tartósan munkanélküli-rétegek között ugyanis sokan egészségügyi, mentális problémákkal küzdenek, így fizikailag képtelenek a munkavállalásra. A szociális és családvédelmi tárca az ő helyzetükön egy speciális mentális ellátás megszervezésével kíván javítani. A tárca célja továbbá, hogy a feketegazdaságban dolgozókat a legális munkavállalói körbe terelje. Harrach kifejtette: ez esetben különbséget kell tenni azok között, akik nem akarnak a feketegazdaságon kívül munkát vállalni és azok között, akik egyszerűen máshol nem kapnak munkát szakmai okokból.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!