hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egyházak ügyei

1998. 07. 04.
Lukács László, a Magyarországi Katolikus Egyház kommunikációs irodájának igazgatója elmondta, hogy amikor az országgyűlési választások után a leendő kormány képviselői megkeresték egyházukat e témában, a püspöki kar kinyilvánította, hogy szeretné, ha az egyházi ügyek továbbra is a Miniszterelnöki Hivatalnál maradnának. Így az egyházak ezentúl is társadalmi súlyuknak megfelelő rangú partnerrel tárgyalhatnának – tette hozzá. Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke kijelentette, hogy nem kívánnak beleszólni a kormányzati struktúra kialakításába. Megemlítette azonban, hogy miután 1994-ben az egyházi ügyeket áthelyezték a Művelődési és Közoktatási Minisztériumba, a négy történelmi egyház – a tapasztalatok alapján – közösen kérte, hogy kerüljön vissza a Miniszterelnöki Hivatalba. Kálmán Attila, a Magyarországi Református Egyház világi elnöke hangsúlyozta: nem az a lényeg, hogy az egyházi ügyeket melyik hivatal intézi, hanem az, hogy mindkét fél – a kormányzat és a négy történelmi egyház – "abszolút" bizalommal viseltessen a kiválasztott, az egyházakkal kapcsolatot tartó személy iránt. Hasonlóan vélekedett Harmati Béla evangélikus püspök is. Hámori József, a Nemzeti Örökség Minisztériuma kijelölt vezetője meghallgatásán úgy beszélt erről a kérdésről, hogy 95 százalék, hogy e tárcához kerül az egyházügyek intézése, s miniszter – azaz ő fog felelni – a kapcsolattartásért, így – hiszen tagja a kabinetnek – kormányzati szint? lesz e kapcsolat.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!