hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Micimackó legendája
85 éve jelent meg a gyermekmesék klasszikusa

2011. 11. 17.
A népszerű mese óta sok minden kiderült kedvenc bocsunk alkotójáról, na meg persze Róbert Gidáról, és arról is, hogy ez az ártatlan medve mégiscsak ártott némelyeknek a pályafutása során. Medveczky Medve úr, alias Micimackó, aki mindig fejjel lefelé teszi meg a lépcsőn le- és felvezető utat, minden lépcsőfokot gondosan megkoppintva kobakjával, immár aggastyánkorba érkezett. A magyar gyermekszáj híresztelése ellenére Micimackó nem magyar, és a regényt nem is Karinthy írta. Alkotóját Alan Alexander Milne-nek hívták, akinek a nevét az elterjedt magyar szóhasználat ellenére Milnnek kell ejteni.

Az angol író 1882-ben született London Kilburn kerületében, és lényegében itt is nőtt fel. Az apja által vezetett bentlakásos iskolában rövid ideig H. G. Wells, a science fiction egyik úttörő szerzője is tanítója volt. A Westminster iskola után a cambridge-i Trinity College matematika-ösztöndíjas lángelméje lett, de talán kissé besokallt a számoktól, mert 1903-as diplomázását követően inkább az írásnak szentelte életét. Az egyetemi lapban megjelent humoros írásai felkeltették a hírhedt Punch Magazine érdeklődését, és három évvel később felvették gyakornoknak a laphoz. Az évek során egyébként szerkesztőhelyettesi posztig vitte.

A háború előtti években írói pályája fölfelé ívelt, elsősorban dráma- és vígjátékíróként vált közismertté. E korai, sikeres napok egyikén vette el élete párját, Dorothy (Daphne) de Sélincourt-t, akihez halála napjáig hűséges maradt.

Az első világháború alatt a Királyi Warwickshire Ezred katonájaként szolgált, majd betegsége miatt a hírszerzési alakulatnak segédkezett. 1916-ban Franciaországot is megjárta, hogy a titkosszolgálat számára készítsen propagandaanyagokat. Három évvel később innen szerelt le.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!