hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Lelkes tanácsadók a bankárok
Kaszjanov az orosz kormány őszi céljairól

2001. 08. 19.
Lapunk a Novosztyi hírügynökség segítségével exkluzív interjút készített Mihail Kaszjanov orosz kormányfővel, akit a közeljövő legfontosabb célkitűzéseiről kérdeztünk.Kaszjanov Stanley Fischerrel, az IMF második emberével. Jó gazdasági mutatók mellett könynyebb törleszteni a tizenkét milliárd dolláros hitelt Fotó: Reuters

– Hátunk mögött az év első fele. Miniszterelnök úr, milyen feladatok előtt áll a kormányzat, mit tart jelenleg elsődleges fontosságúnak a gazdaságpolitikában?

– A legfontosabb megőriznünk az első félévben kialakult pozitív gazdasági atmoszférát aminek köszönhettük az előrejelzésnél magasabb gazdasági növekedést.

Most a fő figyelmet a makrogazdasági mutatókra kell fordítanunk, mindenekelőtt az orosz valuta árfolyamának megalapozására. Úgy gondolom, hogy a világ vezető valutái és a rubel árfolyamában különös változás nem várható. A központi bank és a Pénzügyminisztérium minden tőlük telhetőt megtesznek ennek érdekében. Nem zárom ki államkötvény kibocsátását sem.

– Milyen terveik vannak a bankrendszer fejlesztésére?

– A mostani őszön a kormány a legenergikusabban kíván foglalkozni a banki reformmal. Több éve már, hogy nyugati partnereink és most már az orosz kereskedelmi bankok is arról beszélnek, hogy a változások ezen a téren már régen megértek – nem lehet őket tovább halogatni. Szeptemberben a központi bank és a megfelelő minisztériumok előterjesztik elképzeléseiket a bankreformról, amelyeket még szeptember végéig a kormány áttekint. Az előzetes gondolatok véleményezése a vállalkozók tanácsában már megkezdődött, most visszajelzéseket kapunk a különböző bankoktól, társaságoktól, szövetségi hatóságoktól és külföldi partnereinktől. Ki kell emelni a nemzetközi pénzügyi szervezeteket, amelyek nagy lelkesedéssel adnak nekünk tanácsokat.

– Milyen új, gazdaságot érintő jogalkotási munkára számítanak az őszi ülésszakban?

– Amikor a parlament felújítja munkáját a szünet után, akkor a miniszterek kabinetje egy sor fontos dokumentum elfogadására fog törekedni. Elsősorban a munkatörvénykönyv, a nyugdíjtörvény kiegészítésének, Oroszország teljes jogú WTO tagságának törvényjavaslatairól van szó. Kulcsdokumentum lesz a Vámtörvény és egy sor más törvénytervezet, amelyek az országot a WTO tagállamok körében elfogadott szabványokhoz vezetik.

– Folytatódik az adóreform. Szólna egy pár szót a részletekről?

– 2002. január 1-től egy sor új törvény lép hatályba, amelyek eredményeként lényegében változik meg az adórendszer. A kormány már most köteles értékelni mindazokat a potenciális nehézségeket, amelyek ezzel kapcsolatban felléphetnek. El kell gondolkodni a külső tényezők lehetséges változásairól is, amelyek kívül állnak a kormány hatáskörén, de jelentős hatást gyakorolnak az ország gazdaságára. Jelenleg folyik a jövő évi GDP prognosztizálása. Mi úgy értékeljük, hogy jövőre a GDP 10 billió 270 milliárd rubel lesz, azonban van alapunk felfelé pontosítani ezt a számot.

Még egy fontos részlet: ma a szövetségi költségvetés hangsúlyozásától áttérünk a költségvetés valamennyi ágának gazdaságossági áttekintésére, hogy pontosan érthető legyen, mit jelent az adótörvény változása az orosz régiók számára. Az orosz kormány hangsúlyozza felelősségét gazdaságpolitikájáért, nemcsak a szövetségi költségvetésért, hanem a stabil gazdasági növekedés támogatásáért.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!