hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A gigászok elfoglalták az internetet
Techjövő a startupok után

2017. 11. 09.
Az elmúlt két évtized technológiai forradalmának nyertesei az X és Y generációk ambiciózus programozó-vállalkozói voltak. De a Szilícium-völgyben már más szelek fújnak. A techóriások kolonizálták az internetet, és ők fejlesztik a roppant drága új technológiákat is. A „kisember” lehetőségei beszűkültek.

A Microsoft és az Apple korábbra nyúló hardver- és platformcsatáját követően az első nagy startup boom­ot az internet megjelenése és elterjedése váltotta ki. 1997 és 2006 között kapott szárnyra a Google, a YouTube (amit aztán meg is vett a Google), az – először könyveket, de ma szinte mindent értékesítő – Amazon, a Facebook, a LinkedIn üzleti-közösségi hálózat, a SalesForce értékesítés-management szoftveróriás, majd 2008-ban az Airbnb szállásmegosztó oldal.

Majd jött az okostelefon boom, amelynek farvizén újabb garázscégek váltak gigavállalattá. Ilyen a közösségi közlekedés pionírja, az Uber, a WhatsApp chatelő alkalmazás, a „megjelenő-majd-eltűnő” üzeneteket bevezető Snapchat, a fotómegosztó Instagram és a rövid üzenetek platformja, a Twitter.

Mára viszont lezajlott az internet kolonizációja, megtörtént az „eredeti ügyfélfelhalmozás”. Beszűkültek a lehetőségek a piacra érkező új szereplők előtt – centralizálódó világunk a nagyoknak kedvez. Ez nem azt jelenti, hogy egy jó ötlettel egyáltalán nem lehet az óriások mellett kihasítani egy – általában aprócska – szeletet a tortából, viszont nem lehet már versenyre kelni a mamutokkal, az új szereplők maximum egy kedvező felvásárlásra számíthatnak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!