1998. 12. 05. (II/49)
Szomorú megemlékezés

Szomorú megemlékezés

1998. 12. 05.
December elseje az AIDS világnapja. Az első AIDS-es megbetegedéseket az 1980-as évek elején regisztrálták, a betegség elsősorban homoszexuálisok köreiben jelentkezett. Fő tünete a teljes immunhiányos állapot mellett a Kaposi-szarkóma addig ismeretlen és gyors lefutású változata volt. A vírust először 1984-ben sikerült laboratóriumi körülmények között elkülöníteni egy amerikai és egy francia csoportnak egymástól függetlenül. Végül humán immundeficienciát okozó vírusnak (HIV) nevezték el. A vírus a fertőzés utáni második, negyedik hét között kezd kimutathatóvá válni. A fertőzött ekkor még nem tud betegségéről, a vérében azonban ilyenkor található a legtöbb szabad vírus. A beteg ebben az időszakban a legfertőzőképesebb. Eztán jelennek meg a tünetek – láz, hányás, fejfájás, kiütések –, ezek azonban átmenetileg elmúlnak. Az akut fertőzési időszakot felváltja egy hosszú, akár tíz évig is tartó nyugalmi szakasz. Ebben a lappangó időszakban a szabad vírusállomány alacsony, a vírusok a nyirokcsomókban időzített bombákként koncentrálódnak. Ezután alakul ki az úgynevezett pre-AIDS-es állapot, amikor a fertőzött immunrendszere folyamatosan gyengül.
Új egészségbiztosítási rendszer

Új egészségbiztosítási rendszer

1998. 10. 31.
A tervek szerint két év múlva életbe lép az új, kétszintes egészségbiztosítási rendszer – jelentette be a héten Gógl Árpád egészségügyi miniszter és Selmeczi Gabriella társadalombiztosítást felügyelő államtitkár. Az új rendszer szélesebb szolgáltatást és szolidaritást ígér minden társadalmi rétegnek. A jövő évezred egészségbiztosítási rendszerében 3-4 – eddig megbízhatónak bizonyult – biztosító kapcsolódik be. Az állampolgárok pedig maguk döntik el, hogy melyiknek fizetik a kötelező járulékaikat – és szabadon át is léphetnek, ha nem elégedettek a biztosítóval. A rendszer kétszint? lesz: lehet csupán alapszolgáltatást fizetni (alap, szakorvosi és kórházi ellátást), de úgynevezett luxus szolgáltatásokért is lehet díjat leróni. Ha a betegnek magasabbak az igényei, mint amit biztosítója kínál, kiegészítő biztosítási csomagokat vásárolhat, és ezek igénybevételekor a már befizetett járadékot is figyelembe veszik. A tervek szerint minden állampolgár biztosított lesz, a jövedelméből folyamatosan járulékot fizetve, és ami új: a járulékfizetésre képtelenek (pl. nyugdíjasok, sorkatonák) biztosítását az államkasszából fedezik. Az átalakításban a fő cél az, hogy (ellentétben a mostani helyzettel) az állampolgárokat érdekeltté tegye a biztosítási öszszeg fizetésében.
Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!