hetilap

Hetek hetilap vásárlás

1998. 12. 05. (II/49) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Jeruzsálem nem Izrael fővárosa

Az ENSZ közgyűlése a héten hat határozatot fogadott el a palesztinok jogainak védelméről, amelyek közül az egyik az önrendelkezést irányozza elő. A nem kötelező érvény? határozatok egyebek között felszólítják Izraelt, hogy vonja ki csapatait a Gólán-fennsíkról. Egy további határozat törvénytelennek minősíti az izraeli parlament 1980-ban hozott és sokat vitatott döntését, amely kimondta, hogy "Jeruzsálem Izrael egy, örök és oszthatatlan fővárosa". Az AFP jelentése szerint Washington a Jeruzsálemre vonatkozó határozattal kapcsolatos szavazásnál tartózkodott, miután véleménye szerint a város jövőbeli jogállásáról a két fél közötti tárgyalásokon kell megállapodni.

Világkonferencia a zsidó kártalanításról

A héten megrendezett washingtoni nemzetközi Holocaust-konferencia résztvevői a nácik által elrabolt műkincsek sorsának rendezésére közös irányelveket dolgoztak ki. A több tízezer műtárgyon kívül szó esett a vagyonuktól megfosztott hitközségek, zsinagógák és egyházi iskolák kártalanításáról is. Magyarország és Csehország már bejelentette csatlakozását a megállapodásokhoz.

Kommandósok kezén a szerb tábornok

A boszniai Szerb Köztársaság állami és katonai vezetése a lehető legalacsonyabb szintre csökkenti kapcsolatait az SFOR-ral – jelentette be Nikola Poplasen boszniai szerb elnök, miután az SFOR amerikai katonái szerdán elfogták Radoszlav Krstics tábornokot, a boszniai szerb hadsereg ötödik hadtestének parancsnokát. Krstics tervezte meg az ENSZ védnöksége alá helyezett kelet-boszniai Srebrenica elleni hadműveletet, amelyet 1995-ben Radovan Karadzsics boszniai szerb elnök külön televíziós nyilatkozatban rendkívüli haditettként méltatott.

NAGYÍTÓ

Mugabe elnök, Zimbabwe 74 éves vezetője hónapok óta kerüli országát. Az elmúlt héten Londonba érkezett, miután hosszabb időt töltött Kairóban, Rómában és Párizsban. A Daily Telegraph beszámolója szerint időközben Zimbabwe mind mélyebbre süllyed az ország történelmének legsúlyosabb gazdasági és politikai válságába.

Tűz az árvaházban

Megfékezhetetlen tűz pusztított egy manilai árvaházban. A lángoknak legalább 28 kisgyermek esett áldozatul, és több gyermek sorsáról még mindig nincs biztos hír. A több évtizede álló lepusztult épületek olyan gyorsan kaptak lángra, hogy a kiérkező tűzoltóknak szinte már alig akadt dolga

A Pinochet-dilemma

Jack Straw brit belügyminiszternek már csak néhány napja maradt hátra a döntésig: kiadja-e Pinochet tábornokot a spanyol kormány kérésére vagy sem. Az idős tábornokot október közepe óta kezelték London egyik kórházában, ahol egy hátműtéten esett át. Mint ismeretes, a madridi kormány november eleje óta követeli a tábornok kiadatását. Az orvosi szakvélemények szerint Pinochet nem szorul további orvosi kezelésre. Ezzel eloszlott Pinochet híveinek az a reménye, hogy Straw méltányosságot gyakorolhat, és az egykori diktátor idős korára, illetve egészségi állapotára hivatkozva esetleg megtagadja a kiadatást.

Vita az egységes európai adókról

Lassan, de annál fenyegetőbben gyülekeznek a viharfelhők az Európai Unió felett, közvetlenül a december 11– 12-i bécsi csúcs előtt – írja a Die Presse cím? osztrák konzervatív lap. A tagállamok pengeváltása nyilvánvalóvá tette az ellentéteket az egyes országok nemzeti, illetve közös érdekei között.

Meghiúsult iraki-román csencselés

Három titkosszolgálat sikeres együttműködése révén sikerült megakadályozni, hogy Irak egy állami ellenőrzés alatt álló román cégen keresztül rakétaprogramjának befejezéséhez szükséges műszereket vásároljon. A CNN amerikai hírtelevízió a Time magazinnal közösen készített riportjában azt állítja, hogy az "Aerofina" elnevezés? román repülőgép-ipari vállalat képviselői idén májusban Bukarestben titokban találkoztak egy magas rangú iraki küldöttséggel. A Hotel Capital különtermében tartott megbeszélést titkosügynökök rögzítették, ám a "Teáscsésze Hadművelet" fedőnev? akció dokumentumai – amelyek a CNN szerint egyértelm? bizonyítékot szolgáltattak Szaddám Huszein háborús szándékairól – mégsem kerülhettek az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé.

Belföld

A fiatalok egyedül akarnak focizni

Amióta focikedvelő miniszterelnöke van az országnak, egyre többen a futballból vett kifejezésekkel próbálják magyarázni a politika történéseit. Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese így elemezte a T. Házban minap történteket lapunknak: egyelőre a játékszabályokat nem hágta át senki, ám megint más kérdés, hogy a légkör ettől függetlenül – amint az egy futballmeccsen is előfordulhat – paprikás. Egyszóval nem kell aggódni a magyar parlamenti demokráciáért. Halmai Gábor alkotmányjogász viszont úgy érvelt: a hatalomnak korlátai vannak, és az egyik korlátja az, hogy a kormányt a parlament ellenzéke ellenőrzi. Aki ezt nem veszi tudomásul, az gyerekes: mint amikor elfoglalják a grundot, s mindenki mást ki akarnak zavarni, hogy egyedül focizhassanak. Más szóval szerinte nincs minden rendben a magyar politikai kultúrával.

Szakítják a MIÉP-et

Mint ismeretes, Szabó Lukács debreceni MIÉP-es képviselő levélben kérdőre vonta Csurka Istvánt a MIÉP frakció havi 3 millió forintos támogatásának sorsát illetőleg, amit Csurka saját személye iránti támadásként értékelt, és lépéseket tett Szabó pártból való kizárása érdekében.

Örökjáradék a történelmi egyházaknak

A kormány néhány héten belül tervezetet készít az állami kórházak adósságának rendezéséről – közölte a kabinet csütörtöki sajtótájékoztatóján Borókai Gábor kormányszóvivő. A döntés az ügyeleti díjakból és 13. havi fizetésekből 1992 óta felhalmozódott, mintegy 35,6 milliárd forint 20 százalékát érinti, a fennmaradó 80 százalék ugyanis az önkormányzati kezelésben lévő egészségügyi intézményekben keletkezett. A kormány több egyházzal megállapodott a jövőben kötendő szerződések tartalmáról. Borókai Gábor elmondta, hogy a megállapodás értelmében a református egyház 1,3 milliárd forint, az evangélikus egyház 700 millió forint, a baptista egyház 20 millió forint, a Budai Szerb Ortodox Egyházmegye pedig 44,91 millió forint járadékra számíthat a jövő évben. A szóvivő bejelentette, hogy a kormány támogatja azt a költségvetési törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványt, amelynek értelmében a jövőben nem a Magyar Nemzeti Bank, hanem a Magyar Államkincstár vehetné fel a külföldi hiteleket. Elmondása szerint a kormány egyeztetett a jegybankkal, és nem vetődött fel kifogás a javaslat ellen. Abban egyetértés van a kormány és Surányi György MNB-elnök között, hogy felesleges kétszint? felügyelettel ellátni a Nemzeti Bankot – fogalmazott Borókai Gábor. Szó esett még arról, hogy a kormány garanciát vállalt Budapest és Dunaújváros szennyvíztisztítási beruházásainak világbanki hiteléért. A döntés értelmében a főváros – jelenleg mintegy 20 százalékban tisztítható szennyvize – 50 százalékban válik tisztíthatóvá az észak- és dél-budapesti tisztítók korszerűsítésével. Ennek költsége mintegy 90 millió amerikai dollár, melyhez a Világbank 32 millió dolláros hitelt ad. Határozat született arról is, hogy a kormány 30 millió forintos alaptőkével létrehozza a Határon Túli Magyar Oktatásért Apáczai Közalapítványt. Az intézmény az első költségvetési évben 500 millió forintos támogatást kap a Munkaerőképzési Alap másfél milliárdos többletéből. (MTI)

Szomorú megemlékezés

December elseje az AIDS világnapja. Az első AIDS-es megbetegedéseket az 1980-as évek elején regisztrálták, a betegség elsősorban homoszexuálisok köreiben jelentkezett. Fő tünete a teljes immunhiányos állapot mellett a Kaposi-szarkóma addig ismeretlen és gyors lefutású változata volt. A vírust először 1984-ben sikerült laboratóriumi körülmények között elkülöníteni egy amerikai és egy francia csoportnak egymástól függetlenül. Végül humán immundeficienciát okozó vírusnak (HIV) nevezték el. A vírus a fertőzés utáni második, negyedik hét között kezd kimutathatóvá válni. A fertőzött ekkor még nem tud betegségéről, a vérében azonban ilyenkor található a legtöbb szabad vírus. A beteg ebben az időszakban a legfertőzőképesebb. Eztán jelennek meg a tünetek – láz, hányás, fejfájás, kiütések –, ezek azonban átmenetileg elmúlnak. Az akut fertőzési időszakot felváltja egy hosszú, akár tíz évig is tartó nyugalmi szakasz. Ebben a lappangó időszakban a szabad vírusállomány alacsony, a vírusok a nyirokcsomókban időzített bombákként koncentrálódnak. Ezután alakul ki az úgynevezett pre-AIDS-es állapot, amikor a fertőzött immunrendszere folyamatosan gyengül.

Zötykölődő metró

Lapunk értesülése szerint egy nagynev? cég – a Siemens – gyakorolt nyomást a kormányra a metró építésének megszüntetésére. Emiatt a 4-es metró ügyét 2000-ben újra tárgyalják. A kormány a 4-es metró kérdését nem tekinti végérvényesen lezártnak, a döntésben pusztán pénzügyi szempontok játszottak sorsdöntő szerepet – mondta újságíróknak a gazdasági miniszter. Chikán Attila kedden találkozott a főpolgármesterrel.

Ismét bíróság előtt az agrobankos Kovács

Újabb per kezdődött az Agrobank volt elnöke ellen: Kovács Mihály és két társa csempészés, adócsalás, közokirat-hamisítás és devizagazdálkodás megsértésének bűntette miatt állt a Pesti Központi Kerületi Bíróság elé.

Az MTV a tönk szélén áll

"Ma az MTV helyzetét csődközeli állapotként lehetne jellemezni, amelynek oka a sokak által reklamált hatályos médiatörvény egyes rendelkezései mellett a két kereskedelmi televíziós csatorna sugárzásának megindulása, és feltehetőleg a televízió nem megfelelő gazdálkodása" – mondta az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) sajtótájékoztatóján Révész T. Mihály, a társaság elnöke. Az elnök azt is hangsúlyozta, hogy az ORTT által az MTV-nek nyújtott mintegy félmilliárdos segély csak enyhíteni tudja a jelenlegi problémát, de az igazi megoldás a médiatörvény módosításában rejlik.

Pert nyertek a roma gyerekek

Százezer forint fejenkénti kártérítés, perköltség, valamint utazási költség megfizetésére kötelezte a Nyíregyházi Városi Bíróság első fokon a tiszavasvári önkormányzatot a roma gyerekek külön ballagtatása miatt.

Megvonnák a támogatást a pártgyanús kutatóintézetektől

Végveszélybe sodorhat két elismert tudományos intézetet a költségvetési vitában benyújtott fideszes módosító indítvány, amely a Politikatörténeti Intézet és az 56-os Intézet teljes támogatásának megvonását célozza. A Mádi László által beterjesztett javaslathoz később csatlakozott Csúcs László (FKgP), Font László (MDF) mellett Sasvári Szilárd, a parlament kulturális bizottságának fideszes elnöke is. A kérdést különösen pikánssá teszi, hogy a kormány által jóváhagyott költségvetési tervezetben még szerepel az intézetek működésére szánt 50, illetve 73 millió forint. Ezek szerint a kezdeményezés nem a Nemzeti Örökség Kulturális Minisztériumából indult.

Hit és értékek

Kortársunk, az Antikrisztus

A fenti címmel vezeti be Bernard McGinn Antikrisztus cím? munkájának utolsó fejezetét. A szerző szerint a "második évezred utolsó félszázadában az Antikrisztus hanyatlásának lehetünk tanúi." A legenda mindinkább veszített dinamizmusából – állítja McGinn –, s már csak bizonyos szűk, ámde befolyásos protestáns körök (fundamentalisták) és bizonyos irodalmi művek éltetik tovább alakját. Ezt az állítást aligha látszik alátámasztani az a tény, hogy a számítógépes világhálózat egyik keresőprogramjában az antichrist szó begépelése után több mint hatvanezer ezzel a témával foglalkozó weboldal ugrik elő néhány másodpercen belül. Ezek között az Antikrisztus-kérdéssel foglalkozó szövegek között pedig nemcsak úgynevezett "fundamentalista" (a Bibliát Isten kinyilatkoztatott beszédének elfogadó) egyházak, hanem a hagyományosan vett "történelmi" felekezetek által írottak is szép számmal akadnak.

HÁTTÉR

A kapitalizmus csődje

Soros György A kapitalizmus globális válsága című, megjelenés előtt álló új könyvének első fejezetében arra figyelmeztet, hogy a világ pénzügyi rendszere átfogó válság küszöbére érkezett. Kiút – ha egyáltalán van – csak nemzetközi méret? reformok bevezetésével képzelhető el – állítja Soros, aki szerint az ázsiai válság az elmúlt másfél évben modern pestisjárványként vonult végig a világon. A könyvből a londoni The Times cím? napilap közölt részleteket.

Lehet-e Mr. Dana Internationallal táncolni

Lapunk múlt heti számában indítottunk vitát Karl Pfeifer írásával az Izraelt mostanában nyugtalanító belső vitákkal kapcsolatban. Bécsi tudósítónk a vitát azért kezdeményezte, mert egy korábbi tudósításunkban azt írtuk: "az izraeli társadalom baloldali fele már amúgy is értéket-értékét vesztett". Szerkesztőségünk semleges kíván maradni az izraeli társadalom e belső kérdéseit illetően, ugyanakkor szívesen teret adunk a két nézőpont szakavatott ismertetésének, hiszen világpolitikai szempontból is rendkívüli jelentőség? kérdésről van szó. Most tehát Hechs László izraeli tudósítónk reagál Karl Pfeifer érveire. A vita lezárására jövő heti számunkban a téma egyik szakértőjét, Tatár György vallásfilozófust, az ELTE Társadalomfilozófia és Etika Tanszékének docensét kértük fel.A szerkesztőség

Pénzt vagy pénzt

Az IMF továbbra sem utal át újabb kölcsönrészleteket addig, amíg nem látja tisztán a jövő évi orosz költségvetést – derült ki Michel Camdessus-nek, az IMF vezérigazgatójának kétnapos moszkvai látogatása után. Primakov 8 milliárd dollár stabilizációs hitelt kér a Valutaalaptól, ami szerinte lehetővé tenné Oroszországnak adósságai folyamatos törlesztését, a termelés fellendítését és a reálszféra fejlesztését.

A világ legnagyobb bankja

Az évtized pénzügyi hírének ígérkezik, hogy Németország legnagyobb bankja, a Deustche Bank AG 10,1 milliárd dollárért (2200 milliárd forint) megveszi az amerikai Bankers Trust befektetési bankcsoportot, és ezáltal a világ legnagyobb pénzintézete jön létre, erőskez? német vezetéssel. A történelem eddigi legnagyobb olyan bankfelvásárlása, amikor külföldi bank vesz meg egy amerikai pénzintézetet, könnyen nemzetközi bankfúziók sorát indíthatja el. A tranzakciót a két vállalat felügyelő tanácsa hétfőre virradóra hagyta jóvá.

A világ legnagyobb ipari fúziója

Az amerikai olajipar legnagyobbja, az (Európában Esso néven ismertté vált) Exxon 80 milliárd dollárért megvásárolja a második legnagyobb amerikai olajcéget, a Mobilt. Amennyiben az illetékes hatóságok is áldásukat adják az üzletre, ez lesz minden idők legnagyobb ipari cégösszeolvadása, melynek eredményeként a Royal Dutch-Shell-t maga mögé utasítva az Exxon-Mobil lesz a világ legnagyobb energiacége, és bevételeit tekintve a General Motors-t lekörözve, a világ legnagyobb vállalata.

Elmaradt korrekció

Az amerikai és a távol-keleti tőzsdék csökkenésének hatására a Budapesti Értéktőzsde indexe, a BUX szerdához viszonyítva 2,14 százalékos eséssel 5465,43 ponton zárt csütörtökön. Ez mintegy 511 pontos, 8,6 százaléknak megfelelő esést jelent hétfőhöz képest.

Származékos piac

Sorozatunkban tőzsdei fogalmak, kifejezések magyarázatával foglalkozunk. Ez esetben a származékos piacot mutatjuk be.

Vegyes érzelmek

A csúszó leértékelés ütemét - a már bejelentett csökkenést követően - jövőre még egyszer mérsékli a kormány, várhatóan a nyár elején - mondta Járai Zsigmond pénzügyminiszter újságíróknak szerdán, a The Economist brit üzleti hetilap Budapesten megrendezett kétnapos konferenciájának szünetében. A brit szakemberek a miniszterelnök és a pénzügyminiszter beszámolóját a jelenlegi gazdasági helyzetről vegyes érzelmekkel fogadták.

Nyugdíjpénztárak a csökkentett befizetésekről

Annak ellenére, hogy a kormány döntése szerint az önkéntes és magánnyugdíjpénztárakba való befizetés jövőre mégsem emelkedne a jelenlegi 6 százalékról 7 százalékra, a pénztárak mégis bizakodók. Nem zárható ki azonban teljesen, hogy a TB-költségvetés védelmében tovább csökkenhet a 6 százalékos arány. A Magyar Polgári Nyugdíjpénztár ügyvezetője, Hegedűs István lapunknak elmondta, hogy a kormányzati döntés eddig még nem okozott megtorpanást a tagok belépésében és a befizetésekben, de ez nagyrészt a szokásos év végi nagyobb forgalomnak tulajdonítható. Hegedűs tapasztalata szerint a tagok optimisták, úgy látják, hogy a nyugdíjpénztárak struktúrája nem fog megváltozni, és a kormány részéről tapasztalt negatív nyilatkozatok ellenére sem veszítettek népszerűségükből. Arra a kérdésre, hogy elképzelhetőnek tartják-e a jelenlegi 6 százalék további csökkentését, Hegedűs határozott nemmel válaszolt, amit azzal indokolt, hogy ez egy olyan határ, ami alá nem lehet menni, mert olyan jelentéktelenné válna a megtakarítható összeg, amiért nem volna értelme a nyugdíjpénztárakba befizetni. Elmondása szerint a tagok a jelenlegi változtatást nem is annyira most érzik meg, hanem inkább 15-30 év távlatában. A Heller és Farkas Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár megbízott igazgatója Tordai Lászlóné elmondta, hogy őket minden tekintetben kényelmetlenül érintette az új kormányrendelet, mivel ezzel borul a jövő évi költségvetésük, amelyben – a korábbi törvénynek megfelelően 7 százalékkal számoltak. Ezen felül pedig a tagoknak így több nyugdíjjárulékot kell befizetniük a társadalombiztosításnak, és ezt diszkriminációnak tartja. Tordai Lászlóné szerint jövőre mindenképpen várható a belépések csökkenése. Minden további nélkül elképzelhetőnek tartja – az eddigi tapasztalatok alapján – azt is, hogy a kormány további szigorításokat vezet be a nyugdíjpénztárakba való befizetésekkel kapcsolatban a TB bevételének védelme érdekében, ami végső soron a nyugdíjpénztárak megszűnéséhez, teljes jogbizonytalansághoz, és a törvényhozással szembeni bizalmatlansághoz vezethet. Egybehangzó a vélemény abban a tekintetben, hogy – mivel a jelenlegi kormánytöbbség a jogállamokban szokásos módtól eltérően nem tarja magát a korábbi parlament által elfogadott törvényekhez, és a szabályokat utólag önkényesen megváltoztat-ja – a magánnyugdíjpénztárak jogaik védelme érdekében kilátásba helyezik, hogy az alkotmánybírósághoz fordulnak.

KÁVÉSZÜNET

A hatalom gyakorlása

Politikai közéletünkben gyakran használatosak a legkülönbözőbb fogalmak. Többek között a hatalomról, a hatalom természetéről vagy a hatalomgyakorlás módjáról vitatkoznak az illetékesek, s úgy tűnik, mondanivalójukat ilyenkor inkább egymásnak szánják, semmint az átlagműveltség? nézőknek, hallgatóknak. Az alábbi írás a helyes fogalomhasználatot és a megértést szeretné elősegíteni azáltal, hogy tisztázza e fogalmak elméleti jelentését.

Világméretű küzdelem az AIDS Góliátjával

Az AIDS világméretű terjedése a harmadik világ országait sújtja a leginkább. Az ENSZ adatai szerint jelenleg 33 millió fertőzött embert tartanak nyilván a világon – három millióval többet, mint egy évvel ezelőtt. A betegek között egyre nagyobb a fiatalok aránya.

Embervásár a keleti végeken

A fideszes fellegvárrá vált Debrecen a ”bizonyítás" reményteli városaként éli ezeket a napokat. A hőn óhajtott változások első lépéseként az önkormányzati funkcionáriusok sorozatos leváltásán izgulhat. A szociális iroda vezetőjének, Farkas Attilának a menesztése különösen nagy port kavart, hiszen egyúttal hivatali visszaélés gyanújával eljárást is indítottak ellene. Arról is hírek terjengenek, hogy felszámolásra kerülnek az iroda által hosszú évek során felépített és országos szinten is iránymutatónak tartott foglalkoztatási programok. Ugyanakkor a debreceniek fülében még ott csengenek Kósa Lajos polgármester választási ígéretei a munkahelyvédelemről és a munkahelyteremtésről.

Vidéki csapatok előretörése

Lezárult a magyar Professzionális Labdarúgó Liga őszi szezonja. Habár a válogatott nemzetközi szereplése némi optimizmusra adhat okot, ez a felemelkedés nem érintette a bajnokság színvonalát, amely az idén sem volt jobb, mint tavaly. Sőt egy kicsit talán még silányabb is.

Csollány Szilveszter aranyérmes

A magyar Csollány Szilveszter gyűr?gyakorlat közben, a Stuttgartban megrendezett DTB-kupa nemzetközi tornászversenyen. 9.750 ponttal ő szerezte meg a győzelmet a német Valeri Belenki előtt    Fotó: MTI

Éremáradat

– Te ugye kettes kenuban versenyzel?– Voltam kenu egyben is, még világbajnoki ezüstérmet is szereztem. – Mondj el mindent magadról, a hivatalosabbakat!– 1972-ben születtem. Tíz éves koromban kezdtem el kenuzni. 1987-ben nyertem életem első országos bajnokságát. Ezután az eredményeim sokáig rosszak voltak. Elvileg, aki igazán jó az ifi korosztályban, az már hamarabb is bekerülhet az élmezőnybe. Nekem ez elég későn sikerült. Nem tűnt úgy, hogy valaha is jó leszek, de azért adtam magamnak még egy évet. Ezután az első versenyszámomat megnyertem, utána pedig második lettem. Ekkor láttam meg, hogy van értelme. 1992-ben kijutottam az olimpiára, ahol hetedik lettem.– 96-ban nyertél olimpiát először.– Igen. 1993-ban már nyertem vébét. Abban az évben Koppenhágában volt a világbajnokság. Kenu egyes 500 méteren lettem második. Kenu párosban Horváth Csabával nyertünk. Akkor 1000 méteren is volt még kenu négyes, s habár ez nem olimpiai szám, még ott is nyertünk. 1994-ben sajnos 500 méteren kikaptunk párosban, azóta azonban soha.– 1994 óta nem kaptatok ki?– Világ- és Európa-bajnokságon nem. Öt számban indultunk, és mindegyikben nyertünk. 1996-ban jött az olimpia Atlantában. Ott is nyertünk 500 méteren, de 1000 méteren harmadikok lettünk. Itt az eredmény megítélésében nagy szerepe volt a médiának. Beharangozták, hogy kettőt nyerünk. Aztán beérkeztünk harmadikként... Tudod, a szokásos magyar hozzáállás...– Milyen érzés az, amikor ott vagytok a dobogón?– Furcsa.– Felemelő, vagy ilyen pórias, hogy semmi "sírás”, vagy "nehogy sírjak”?– Nem, semmi ilyen nincs. Én, amikor 92-ben haza jöttünk az olimpiáról és megláttam a szüleimet, elbőgtem magam. Ez 1992-ben volt, amikor még nem is nyertünk. 96-ban semmi nem történt. Fölálltam a dobogóra: de olyan volt, mint az asztalra felállni, nem éreztem túlságosan felemelőnek. Valószínűleg azért, mert nem nekem őrjöngött a tömeg.– Kinek őrjöngött a tömeg?– A hazaiaknak. Amikor felálltam, hallottam, hogy tapsolnak, de érezni lehetett, hogy nem nekem. Itt Szegeden sokkal meghatóbb volt.– Akkor beszélj a szegediről.– A szegedi más volt. Rengetegen voltak. Amikor álltunk be a rajthoz, ismeretlenek üvöltöttek be, hogy: "Csaba, Gyuri gyerünk". Szakadt az eső, és nekünk utána rá egy órával jött a másik szám, de mégis olyan hihetetlen volt. Nekem könnyezett a szemem, pedig nem arról vagyok híres, hogy el tudnék lágyulni. Meghatódtam, amikor felálltak, és énekelték a himnuszt.– Ez egy olyan ”hú, ennyien szurkolnak nekem" érzés?– Nem. Az is közrejátszott ebben, hogy Csabával nem sikerült úgy a felkészülés, ahogyan kellett volna. Ezért úgy éreztük, nem lesz kudarc, ha másodikok leszünk, mivel nem vagyunk a legkiválóbb formában. És hát simán nyertünk. Nagy kő esett le a szívünkről. Utóbbi időben ilyen nem nagyon történt. Négyszer nyertünk világbajnokságot, s egy távon plusz egy olimpiát.– Jövő. Hogy gondolsz a jövőre?– Ez az, amit még nem tudok. Én egyelőre olyan anyagi feltételeket akarok teremteni, hogy később ne aszerint kelljen döntenem, meg munkát keresnem, hogy mennyit fogok keresni, hanem hogy mivel szeretnék foglalkozni. Nagyon jó lenne még valamit tanulni. A TF-et ugyan elvégeztem, de nem edzőként képzelem el az életemet.– Ha te amerikai lennél és ennyi versenyt nyernél, akkor életed végéig meg tudnál ebből élni?– Ez a sportágtól is függ. Ott, ha olimpiát nyertem volna, valószínűleg meg tudnék élni. Ott tényleg az olimpia a meghatározó.– Neked mit jelent egy győzelem? Mi van mögötte?– Jó dolog nyerni, ez az első, másrészt örömet szerezhetek egy-két embernek, köztük magamnak is.– Ha egy évig nem versenyezhetnél, akkor rosszul éreznéd magad?– Igen. De tegyük fel, hogy egy évig versenyezhetek, de nem edzhetek, akkor is megőrülnék, mert az a lényege, hogy szeretem ezt csinálni.

Oroszok haza, magyarok utaznak a vb-re

Salgótarjánban 1500 néző előtt Magyarország kosárlabdacsapata hatalmas meglepetésre, minimális különbséggel, 60–59-re legyőzte a világbajnoki ezüstérmes Oroszországot. Ennek köszönhetően Mészáros Lajos legénysége ott lehet a franciaországi világbajnokságon.

Lewis Holyfield szópárbaj

Megvívta első párbaját – egyelőre legalábbis szóban – az 1999. március 13-ai nehézsúlyú címegyesítő mérkőzés előtt a brit Lennox Lewis, a Boksz Világtanács (WBC) bajnoka, valamint az amerikai Evander Holyfield, a Boksz Világszövetség (WBA) és a Nemzetközi Bokszföderáció (IBF) világbajnoki címvédője.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!