hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nyugdíjpénztárak a csökkentett befizetésekről

1998. 12. 05.
Annak ellenére, hogy a kormány döntése szerint az önkéntes és magánnyugdíjpénztárakba való befizetés jövőre mégsem emelkedne a jelenlegi 6 százalékról 7 százalékra, a pénztárak mégis bizakodók. Nem zárható ki azonban teljesen, hogy a TB-költségvetés védelmében tovább csökkenhet a 6 százalékos arány. A Magyar Polgári Nyugdíjpénztár ügyvezetője, Hegedűs István lapunknak elmondta, hogy a kormányzati döntés eddig még nem okozott megtorpanást a tagok belépésében és a befizetésekben, de ez nagyrészt a szokásos év végi nagyobb forgalomnak tulajdonítható. Hegedűs tapasztalata szerint a tagok optimisták, úgy látják, hogy a nyugdíjpénztárak struktúrája nem fog megváltozni, és a kormány részéről tapasztalt negatív nyilatkozatok ellenére sem veszítettek népszerűségükből. Arra a kérdésre, hogy elképzelhetőnek tartják-e a jelenlegi 6 százalék további csökkentését, Hegedűs határozott nemmel válaszolt, amit azzal indokolt, hogy ez egy olyan határ, ami alá nem lehet menni, mert olyan jelentéktelenné válna a megtakarítható összeg, amiért nem volna értelme a nyugdíjpénztárakba befizetni. Elmondása szerint a tagok a jelenlegi változtatást nem is annyira most érzik meg, hanem inkább 15-30 év távlatában. A Heller és Farkas Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár megbízott igazgatója Tordai Lászlóné elmondta, hogy őket minden tekintetben kényelmetlenül érintette az új kormányrendelet, mivel ezzel borul a jövő évi költségvetésük, amelyben – a korábbi törvénynek megfelelően 7 százalékkal számoltak. Ezen felül pedig a tagoknak így több nyugdíjjárulékot kell befizetniük a társadalombiztosításnak, és ezt diszkriminációnak tartja. Tordai Lászlóné szerint jövőre mindenképpen várható a belépések csökkenése. Minden további nélkül elképzelhetőnek tartja – az eddigi tapasztalatok alapján – azt is, hogy a kormány további szigorításokat vezet be a nyugdíjpénztárakba való befizetésekkel kapcsolatban a TB bevételének védelme érdekében, ami végső soron a nyugdíjpénztárak megszűnéséhez, teljes jogbizonytalansághoz, és a törvényhozással szembeni bizalmatlansághoz vezethet. Egybehangzó a vélemény abban a tekintetben, hogy – mivel a jelenlegi kormánytöbbség a jogállamokban szokásos módtól eltérően nem tarja magát a korábbi parlament által elfogadott törvényekhez, és a szabályokat utólag önkényesen megváltoztat-ja – a magánnyugdíjpénztárak jogaik védelme érdekében kilátásba helyezik, hogy az alkotmánybírósághoz fordulnak.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!