hetilap

Hetek hetilap vásárlás

1998. 12. 19. (II/51) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Ki fizesse az EU számláját

Komolyabb érdemi döntés nélkül zárult az Európai Unió állam- és kormányfőinek legutóbbi bécsi csúcstalálkozója. Mint várható is volt, nem történt előrelépés az EU egyik legfontosabb stratégiai kérdésében, a költségvetési rendszer reformjában. Az amúgy sem egyszer? helyzetet a német külpolitika irányváltása csak tovább nehezítette. Feltehetően ennek volt a következménye, hogy a számunkra meghatározó jelentőség? keleti bővítés kérdése érdemben még a napirendre sem került föl.

Lebegy és Luzskov elnöki ambíciói

Két politikus látszik ma esélyesnek arra, hogy a betegeskedő orosz elnököt felváltsa a posztján, bár mindketten diplomatikusan csak annyit állítottak a Newsweek cím? amerikai hetilapnak adott interjújukban, hogy csak akkor jelöltetik magukat elnöknek, ha szükség lesz rájuk. Egyikük Jurij Luzskov moszkvai polgármester, aki a várost csillogó metropolisszá változtatta, a másik pedig Alekszandr Lebegy tábornok, az afgán háború hőse, Krasznojarszk kormányzója.

Mennyire beteg a pápa

A Newsweek cím? amerikai hetilap legújabb kiadása csípős írást jelentetett meg II. János Pál egészségi állapotáról, melyben úgy véli, hogy a katolikus egyházfő rövidesen már írásait sem lesz képes felolvasni. Az amerikai lap cikkére válaszul az egyik legtekintélyesebb olasz lap, az Il Messaggero szenvedélyes hangvétel? cikkben állt ki a pápa védelmében.

Vihart kavart Tudjman beszéde

A zágrábi Jelasic Katonai Iskola megnyitásakor tartott beszédében Franjo Tudjman horvát elnök azzal vádolt bizonyos nemzetközi köröket – elsősorban az országban dolgozó amerikaiakat –, hogy az általa irányított horvátországi rendszer destabilizálására törekszenek, és egy új arculatú Horvátországot szeretnének kialakítani. "Az amerikai és európai képviselők – humanitárius, újságírói és nem kormányzati szervezetek képviselői – valamiféle más fajta Horvátország előkészítésének és megteremtésének érdekében a horvátországi helyzet szemmel tartásának szolgálatában állnak" – állította többek között az elnök. A Vjesnik cím? kormánypárti napilap értesülése szerint Strobe Talbott amerikai külügyminiszter-helyettes Mate Granic horvát külügyminiszternek elmondta, hogy az amerikai állampolgárok a Tudjman-vádak után nem érezhetik többé biztonságban magukat Horvátországban. A Jutarnji List cím? független napilap ismertette az Egyesült Államok zágrábi nagykövetének állásfoglalását, aki szerint a Tudjman-beszédben foglaltak azt bizonyítják, hogy a horvát elnök alapvetően nem érti a demokrácia lényegét, amikor arról beszél, hogy az USA, az EU és a média Horvátország ellen kémkedik. A nagykövet úgy véli: jóllehet Zágráb szerint a nemzetközi közösség nyomást gyakorol Horvátországra, ennek pontosan az ellenkezője igaz, hiszen valójában Zágráb gyakorol állandó nyomást a nemzetközi közösségre, hogy az ne követelje meg Horvátországtól az általánosan elfogadott demokratikus értékek tiszteletben tartását. Az Emberi Jogok Polgári Bizottsága a szerdai zágrábi napilapokban közzétett állásfoglalásában leszögezte: az emberi jogi szervezetek valóban szemmel tartják a horvátországi események alakulását, de nem egy piszkos nemzetközi összeesküvés részeseiként.

Lezuhant egy thai repülőgép

Mocsaras, moszkitóktól hemzsegő őserdei területre zuhant a thai légitársaság egyik belföldi járata. A trgédiát 45 ember élte túl   Fotó: MTI

Netanjahu nem segített Clintonnak

"Törvényes jogok a palesztinoknak, biztonság Izraelnek" – ezzel az idézettel összegezhető Bill Clinton amerikai elnök közel-keleti ingadiplomáciájának üzenete. Az elnök igyekezett gesztusokat tenni mindkét oldal felé, ám az egyenlő partnerség elvét eltérően fogadták Gázában és Jeruzsálemben. A német Die Welt cím? hetilap értékelése szerint Clintont "a hagyományosan jó barátnak számító Izraelben soha nem látott hűvösséggel fogadták – a barátság ellenére – míg a palesztinok a wye-plantationi egyezmény patrónusának fölöttébb meleg fogadtatást biztosítottak." Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök kijelentette, hogy amennyiben a parlament nem támogatja a békefolyamattal kapcsolatos politikáját, és a ciszjordániai csapatkivonások elhalasztását, előrehozott választások kiírását fogja kezdeményezni.

Tovább szakad a Balkán

Az Irak elleni támadás árnyékában újra feszültté vált a balkáni helyzet is: az egyre élesebben jelentkező montenegrói függetlenségi törekvések mellett a héten az októberi megállapodás óta a legsúlyosabb fegyveres incidensekre került sor. Jugoszlávia és Albánia határán jugoszláv határőrök közel öt órás tűzpárbajt folytattak a Koszovói Felszabadítási Hadsereg egyenruháját viselő fegyveresekkel, akik megpróbálták átlépni a határt. A harc során több mint 30 albán életét vesztette. Még aznap este – feltehetőleg boszszúból – egy álarcos fegyveres berontott a nyugat koszovói szerb Pec városka Panda nev? kávézójába és automata fegyverből leadott lövéssorozattal megölt hat szerb vendéget. Az áldozatok életkora 15 és 25 év között volt.

Újabb írógyilkosság Teheránban

Egy száműzetésben élő iráni író azt állítja, hogy Iránban kézről kézre jár azoknak az értelmiségieknek a névsora, akiket el akarnak tenni láb alól. Faradzs Szárkuhi az eddig meggyilkolt öt értelmiségi halálát és másik három eltűnését a teheráni vezetés gyengeségének jeleként értelmezi. Az egyik iráni újság jelentése szerint az utóbbi hetekben történt politikai gyilkosságok hátterében azok a fundamentalista iszlám iráni körök állnak, melyek Khatami iráni elnök hatalmának gyengülését akarják ezekkel az akciókkal elérni.

Belföld

Szakszervezeti balcsapott

Lapunk úgy tudja, hogy párbeszéd indult az eddig megosztott szakszervezeti tömörülések között egy közös és egységes fellépés érdekében. A Heteknek egy szakszervezeti vezető elmondta: ezt az együttműködést jövőre sikerülhet tető alá hozni, mert jelenleg a szakszervezetek tagsága nem annyira mozgósítható, de az új évben már a pénztárcájukon érzik a kisebb mérték? béremeléseket, ezért – remélik a szakszervezeti vezetők – jobban aktivizálhatók lesznek. Ezzel az állítással egybeesik, hogy a héten több szakszervezet és szakszervezeti tömörülés demonstrációt és tüntetést, illetve sztrájkot helyezett kilátásba 1999 első hónapjára, ha a kormány nem változtat eddigi politikáján.

Az ellenzék visszavág

A kormánypártok és az ellenzék kölcsönösen egymást okolja a NATO-csatlakozáshoz kapcsolódó, a kormány mozgásterét bővítő alkotmánymódosítás elmaradásáért. Az ellenzék szerint a kormány egész pályás letámadási stílusával "eljátszotta" a bizalmat ilyen jogosítványok birtoklására. A kormánypártok viszont felelőtlenséggel vádolják az MSZP és az SZDSZ képviselőit.

Torgyán körül izzik a levegő

A Hetek információi szerint ismét kínos helyzetbe került Torgyán József, földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter. Mivel a továbbiakban nem kívánt együttműködni Öcsödy Gyula helyettes államtitkárral, szóban megegyeztek, hogy a minisztérium felmond Öcsödinek, aki így végkielégítéssel távozhat posztjáról. A több minisztériumi tisztségviselő részvételével rendezett búcsúztatón azonban Torgyán azt mondta, hogy Öcsödy Gyula kérte saját nyugdíjazását, ezért válik meg munkájától. Az érintett ekkor felállt és kijelentette, ő ugyan nem kérte a nyugdíjaztatást. A napokban mindenesetre új helyettes államtitkár – Mucsi Imre – kezdte meg munkáját a minisztériumban, és értesüléseink szerint mindenek előtt több százezer forintért lecserélte az eddigi bútorzatot. A minisztérium sajtóosztályán nem tudtak a személycseréről, a telefonközpontos azonban minden további nélkül kapcsolta Mucsi helyettes államtitkár úr titkárságát.

Adófronton a helyzet fokozódik

Politikamentes, objektív adórendőrséget ígér Pelikán László, az egység leendő vezetője, aki lapunknak határozottan kijelentette: "engem eddig sem érdekeltek a pártállások, eztán sem fognak. Én nem tudok megváltozni." Zara Lászlónak, a Magyar Adótanácsadók Országos Egyesülete elnökének nem is ezzel van gondja, hanem a törvénytervezet kidolgozatlanságával és előkészítetlenségével. A két szakember a sokat vitatott adórendőrség kapcsán nyilatkozott a Heteknek.

Hűtlen kezeléssel vádolják a papot

Előzetes letartóztatásban van egy Csongrád megyei ortodox pap, mert a rendőrség – felekezete bejelentése alapján – csalással vádolja. A paróchus több korlátolt felelősség? társaságot alapított, melyeken keresztül – a nyomozás állása szerint – mintegy 5o millió forint tisztességtelen jövedelemre tett szert. A férfit egyháza felfüggesztette hivatalából.

Demszky együtt focizna Orbánnal

"Tiszteletben tartom Orbán Viktor miniszterelnök úr hobbiját, de inkább azt kérem tőle, hogy a BKV Előre csapatában, azaz velünk együtt futballozzon" – mondta Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere, mikor bejelentette, hogy több mint 13o ezer aláírás gyűlt össze a 4-es metró mellett. Demszky egyébként karácsonyi ajándékként egy négyes számú BKV-mezt is küld a kormányfőnek.

Média a polgármesterek vonzásában

Nemcsak Budapesten, hanem vidéki városokban is folyik a helyi média átalakítása. Székesfehérvárott már az előző ciklus idején, Debrecenben, Pakson, Sátoraljaújhelyen viszont csak az idei kormányváltás után indultak el a helycserék. Hajdú Károly, a Helyi Televíziók Országos Egyesületének elnöke úgy nyilatkozott: sokhelyütt már előre megfenyegették a városi tévéseket, hogy "új korszak" jön.

A kemény tél áldozatokat is szed

Becslések szerint országszerte mintegy ötvenen estek áldozatul a hideg télnek. Dr. Dorogi Gábor, az Országos Mentőszolgálat szolgálatvezető főorvosa lapunknak elmondta, a kemény telek minden évben okoznak több-kevesebb halálesetet. A hajléktalanok mellett az akut alkoholisták a legveszélyeztetettebbek, akik szintén gyakran töltik az éjszakát az utcán. Az alkoholtól elkábult embernek ugyanis nemcsak hogy csökken a veszélyérzete, de a megfagyással járó tünetek is később válnak számukra érzékelhetővé – az ital ugyanis belülről "fűti".

Folytatja munkáját az 56-os Intézet

A szakma értékeli az 56-os Intézet munkáját. Ezt mutatja az is, hogy már támogatási ajánlatok is érkeztek az intézet részére – mondta Rainer M. János, az intézmény megbízott igazgatója azon a rendezvényen, amelyen bemutatták évkönyvüket. Közölte, hogy az intézet nem szűnik meg, és mindent megtesznek azért, hogy az eredményes működéshez szükséges forrásokat megteremtsék.

Hit és értékek

Karácsony ünnepe

Ha valaki azt kérdezné, hogy az év számos ünnepe közül melyik az, amely a legszélesebb tömegeket képes megmozgatni, s amelyre az emberek messze a legtöbbet hajlandók költeni, a válasz kétségkívül a karácsony lenne. Széles kör? elfogadottsággal rendelkezik, tekintélye szinte megkérdőjelezhetetlennek tűnik. Ha ez így van, akkor hogyan lehetséges, hogy a reformáció kori Angliában mégis eltörölték mint ünnepnapot, s egyszer? munkanappá nyilvánították? S épp azok a protestánsok, akik kortársaik közül a legbuzgóbban forgatták a Bibliát. Mert hisz sokak előtt máig úgy ismeretes a karácsony, mint Jézus születésnapjának ünnepe. S a kérdés innentől kezd érdekessé válni. Mert ha e nap nem Jézus születési dátuma, akkor vajon milyen ünnepet ülünk meg valójában?

Jézus valódi születésnapja

Amíg a korai egyházban a hívők az ember Jézus életművére és példaként követhető életére fordították figyelmüket, nem merült fel az igény a Megváltó születésnapjának megünneplésére. Mint esemény, a keresztényeket sokkal inkább a Messiás halála és feltámadása érdekelte, és az, hogy ezek folytán milyen személyes változást tapasztalhatnak meg az életükben, illetve milyen perspektívák nyíltak meg számukra a jövőre nézve. Ezt a gondolkodást jól demonstrálják Pál apostol szavai: "Azért mi ezentúl senkit sem ismerünk test szerint; sőt ha ismertük is Krisztust test szerint, de már többé nem ismerjük." Láthatóan a testi születés napját is e kategóriába sorolták. (1998. 12. 19.)

Hamis messiások a zsidó történelemben

Az elmúlt hetekben vallástörténeti rovatunk írásai számos aspektusból járták körül az Antikrisztus és a hamis messiások kérdését. Mostani számunkban, folytatva e sorozatot, a zsidó történelemben eddig fellépett többszáz hamis messiás közül mutatunk be néhányat. Háborúk, pusztulás, hitehagyás, csalódás: figyelemre méltó, hogy fellépésük mennyire nagy károkat okozott a történelemben.

HÁTTÉR

Háború Irak ellen

"Az eredmény egyértelmű, elkeserítő és mélyen felháborító" – így összegezte Clinton elnök televíziós beszédében az iraki fegyverzetellenőrzést végző bizottság vezetőjének, Richard Butlernek az ENSZ Biztonsági Tanácsa számára elkészített jelentését. A dokumentum megállapításai nyomán az elnök kiadta az utasítást a Sivatagi Róka fedőnev? amerikai-angol közös hadművelet megindítására. Az iraki diktátor tömegpusztító fegyverarzenáljának megsemmisítésére indított akció két táborra osztotta a világot: míg a nyugati államok többsége helyesli a határozott fellépést, a légicsapásokat elítélte Oroszország, Kína, Franciaország és az arab államok többsége mellett a Vatikán is.

A világosság és az élet ünnepe

A nyugati történelmi egyházak december végét jelölték ki Jézus születésének megünneplésére. Az ünnepnek bibliai szempontból ugyan nincs értéke, de magának a történelmi eseménynek, Jézus megszületésének világtörténelmi jelentősége páratlan. Az sem véletlen, hogy a különböző civilizációkat az élet és halál, a világosság és sötétség közötti konfliktus, változások különösen december végén foglalkoztatták leginkább, amikor a sötétség térhódítása a nappal ellenében megállt, és elkezdődött a fény fokozatos növekedése, a sötétség visszaszorulása.

A jelszó: www

A legtöbb internet-vállalkozás talán be sem vallott álma, hogy valamilyen eszköz révén az egyre jelentősebb méreteket öltő elektronikus kereskedelem vámszedőjévé válhasson. Ez az eszköz már létezik: hitelkártya a neve. A hitelkártya-kibocsátó cégek nemrég ébredtek rá arra, hogy a m?anyag feltalálása után a legjobb dolog, ami üzletágukkal történhetett, az internet megszületése volt.

Fókuszban

Megérkezett Magyarországra a Ford Focus, a Ka, a Puma és a Cougar után már a negyedik jármű, amely az új formatervezési irányzat, a "New Edge" jegyében készült. Tetszik vagy sem, a fejek egy ideig garantáltan utána fognak fordulni az utcán. A legszebb képet talán hátulnézetből kapjuk a Focusról, ahol a tető íve a C-oszlopba integrált hátsó lámpatestekkel fejeződik be. A szokatlan elhelyezésnek köszönhetően ezek nemcsak hogy jobban láthatók, de az ütközési zónából is kikerültek, nem kis mértékben csökkentve ezáltal a várható javítási költségeket. Említésre méltók még a háromszög alakú első lámpatestek és a kerékdobok merész ívei. Mindent összevetve a Ford sokat kockáztatott a radikális formatervvel – de aki mer, az nyer.

Kiegyensúlyozott BUX

A nemzetközi állapotokhoz képest stabilan, 5800 fölött tartotta magát a héten a Budapesti Értéktőzsde hivatalos indexe, a BUX. A pénteki záróértékhez képest mindössze 0,19 százalékos csökkenést produkáló mutató csütörtökön 5804,73 ponton zárt. Csekély, maximum 1,5 százalékos ingadozás jellemezte a tőzsdét, ami a hazai és nemzetközi vegyes híreknek köszönhető. Míg pozitívan hatott a kedvezőbb inflációs adatok bejelentése és a Standard and Poor\'s jobb magyaroroszági hitelbesorolása, addig a külföldi tőzsdék, azon belül is a New York-i vezető index több ízbeni jelentős esése folyamatos nyomást jelentett. (A DJIA hétfőn 125 pontos veszteséget könyvelt el, majd emelkedés után csütörtökön 32,7 pontot csökkent.) A csütörtöki magyarországi kivárást az iraki válság, a bizonytalanságot keltő háborús hangulat okozta.

A Keler

Sorozatunkban a tőzsde szereplőit, valamint a tőzsdével kapcsolatos kifejezéseket, fogalmakat mutatjuk be. Ez alkalommal a Kelerről esik néhány szó.

Szelektált gyógyszeráremelés

Nem fogadták el a gyógyszergyártók az egészségügyi miniszter javaslatát, miszerint jövőre csak 3 százalékkal emelkedhetnének a vényköteles gyógyszerek termelői árai. Sőt, Gógl Árpád szerint az új gyógyszertámogatási rendszert csak a jövő év második felében vezetnék be. A gyártók reménykednek a további tárgyalások sikereiben. Januártól azonban a nem vényköteles gyógyszerek fogyasztói ára várhatóan 5–20 százalék között emelkedik – azaz a gyártók ezeken a szereken "dolgozzák le" az alacsony áremelést. A bejelentésre vásárlási láz tört ki: a patikákban tömegek készülnek felvásárlással a januári áremelésre.

Tokenkártyával az Interneten

1998 szeptemberében a Procent Befektetési Rt. elindította "Procent On-line" nev? szolgáltatását. A felhasználók – hasonlóan a banki szolgáltatások nélkülözhetetlen eszközéhez, a bankkártyához – egy úgynevezett tokenkártyával és a személyazonosítási eszközök egyéb formáival léphetnek be nyilvános adatátviteli hálózatokba (pl. Internet). Fordulópontot jelent, hogy a hazánkban eddig nem túl elfogadott kereskedelmi csatorna éppen a banki szférában, pontosabban a brókercégek körében nyer egyre nagyobb bizalmat.

Szakképzési pénzek hét határon túl

Meghökkentő ötlettel állt elő az Oktatási Minisztérium (OM) az Országos Szakképzési Tanács (OSZT) legutóbbi ülésén. A magyarországi vállalkozók által a szakképzés gyakorlati oktatásának finanszírozására befizetett pénzekből (amelyek a Munkaerőpiaci Alap Szakképzési Alap részébe folynak be) a kormány közalapítványt hozott létre a határon túli magyar nemzeti közösségek, illetve a nyugati szórványmagyarság anyanyelvi és kulturális identitásának megőrzése céljából. A kormányzati oldal arról tájékoztatta az OSZT-t, hogy a kormány december elején 30 millió forinttal létrehozta A Határon Túli Magyar Oktatásért Apáczai Közalapítványt és kormányhatározatban az első évi működési költségekre 500 millió forintot ígért a Szakképzési Alapból.

KÁVÉSZÜNET

Formatervezés

Még pár nap, és itt a karácsony. Az előrelátóbbak már mindenki számára kitaláltak, megvettek minden ajándékot, és most újabb kérdés merül fel. Mibe, hogyan csomagolják? Míg egyeseknek ez a feladat teher és ny?g, másoknak öröm, mert ebben is az alkotás örömét találják meg.

Ahol nem jut ajándékra...

Az ünnepek közeledtével egyre több társadalmi szerv dolgozik azon , hogy a lehetőségekhez képest minél több család és ezen belül minél több gyermek részére kerüljön valamilyen ajándék a fa alá, vagy ahol fára sem telik, az ünnepi asztal mellé. Statisztikák nem készültek arra vonatkozóan, hogy tavaly hány gyermek maradt ajándék nélkül, de az sejthető, hogy ennek a kényszer? nélkülözésnek leginkább a gazdasági stratégiából született gyermekek vannak kitéve, mármint azok, akiket a szüleik főként az utánuk járó jövedelmek miatt hoztak a világra.

Fénnyel írt képek

A fotográfia több mint a látvány megörökítése: alkotás! Játék a fénnyel, színekkel, formákkal. Szinte minden ember megpróbálkozik vele, ám sokan gyorsan abba is hagyják. Úgy érzik, hiába minden igyekezet, a képek csak nem akarnak olyanra sikerülni, mint szeretnék. Pedig, ha odafigyelünk néhány apróságra, a fényképezés nagyon tartalmas, szórakoztató kikapcsolódást nyújthat.

Menesztették Nyilasi Tibort

Bombariadó szakította félbe az FTC csütörtök délutáni egyesületi tanácsülését, amelynek célja elsősorban a Szívós István lemondása után megüresedett ügyvezető elnöki poszt betöltése volt. Az előzetes híresztelések alapján már az ülés legitimitása is kétséges volt, ugyanis a Csúcs-jelentés olyan jogi hiányosságokat tárt fel, amelyek kétségessé tették, hogy lehet-e most törvényes elnökválasztást tartani. Az ülés előtt már feszült volt a hangulat: az elnökjelöltek és a jelölőbizottság egyik tagja mellett telefonon életveszélyes fenyegetést kapott a klub egyik élő legendája, Dalnoki Jenő is.

NOB vesztegetési botrány

Kínai olimpiai szakértők szerint Peking azért veszthette el a jogot a 2000-es olimpiai játékok megrendezését illetően, mert a helyszín kijelölési folyamata során igazságtalanul bántak velük. A BBC bangkogi sporttudósítója szerint Kína minden bizonnyal azt gondolja, hogy az olimpia megrendezéséért folytatott versenyben azért maradt alul, mert korrupció áldozata lett.

NHL Gólhullás

A Dallas Stars Brett Hull és Joe Nieuwendyk remek teljesítményének, többek között 2–2 góljának köszönhetően győzte le hazai pályán 7–3-ra Hull korábbi csapatát, a St. Louis Bluest.

Labdarúgás Európai kupasorsolás

A spanyol Real Madrid labdarúgócsapata címvédőként az ukrán Dinamo Kijevvel csap össze a Bajnokok Ligája március 3-án és 17-én sorra kerülő negyeddöntőjében – számoltak be szerdán a hírügynökségek az európai kupák genfi sorsolásáról.

Legyőztük a hollandokat

A holland Natasja Burgers kapura dob a magyar Kökény Beatrix mögül a női kézilabda Európa-bajnokság 2. fordulójában játszott mérkőzésen Amszterdamban. A magyar kézilabda-válogatott 28-19 arányban győzte le a házigazda holland együttest. Azóta lányaink bejutottak az elődöntőbe és amikor e sorok megjelennek, már többet tudunk további sorsukról. Mindenesetre az, hogy Mucsai Lajos szövetségi kapitánynak sikerült visszahozni válogatottunkat a világ élvonalába, örvendetes tény.    Fotó: MTI
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!